Гриби / Сад

Технологія вирощування шампіньйонів в домашніх умовах

Технологія вирощування шампіньйонів в домашніх умовах

Шампіньйони давно зайняли міцну позицію в раціоні багатьох людей. Вони смачні, прості в приготуванні і дуже доступні: купити їх можна практично в будь-якому супермаркеті. Але якщо ви все-таки вирішили побалувати себе і близьких екологічно чистими домашніми грибочками, вам знадобляться деякі знання і зусилля. Наша стаття розповість, як самому виростити шампіньйони в домашніх умовах.

Приготування субстрату для вирощування шампіньйонів

Процес приготування субстрату називається компостуванням. У випадку з шампіньйонами він досить складний, оскільки цей гриб вибагливий до грунту і харчується тільки органічними речовинами.

Для приготування субстрату для вирощування шампіньйонів в домашніх умовах знадобиться 100 кг. свіжої золотистої соломи (пшеничної або житньої), 75-100 кг кінського (коров’ячого) гною або пташиного посліду, 300-500 л води, 6 кг гіпсу або 8 кг. гашеного вапна.

Солому треба нарізати довжиною 15-20 см. і замочити водою на кілька днів, щоб вона стала вологою. Для дозрівання компосту на бетонній площі формується бурт розміром 1,5 х 1,2 м. Контакт суміші з грунтом або дощовою водою вкрай небажаний, важливо уникнути проникнення в компост спор грибів-шкідників.

Чи знаєте ви? Бурт – сховище сільськогосподарської продукції в формі великої купи, розташованої на землі або в котловані, вкритою соломою, торфом або тирсою з системою вентиляції і захисту від затоплення. Зазвичай в буртах зберігаються овочі (картопля, буряк, капуста).

Солому і гній (послід) викладають шарами товщиною 25-30 см. Перший і останній шар повина становити солома. Зверху компост можна вкрити плівкою, але з боків повинні знаходитися отвори для вентиляції.

Наступні 3 тижні в суміші відбувається процес ферментації (горіння), під час якого виділяється аміак, вуглекислий газ і пари води, а температура може досягати 70 ° C. За цей час потрібно перебити компост 3-4 рази.

Субстрат для вирощування шампіньйонів

Перше перебивання здійснюють через 6-7 днів, також в суміш додається вапно або гіпс.

Готовий субстрат – це однорідна пухка маса темно-коричневого кольору, запах аміаку в ній відсутня. Якщо суміш надто волога, її потрібно трохи розкидати для просушування і ще раз перебити. На виході виходить 200-250 кг субстрату, що відповідає 2,5-3 кв. м.  площі приміщень для вирощування шампіньйонів.

Втім, якщо ви не хочете возитися з приготуванням субстрату, можна придбати готовий компост. На ринку представлені блоки з компосту, вже засіяні міцелієм. Вони зручні в транспортуванні, а термозбіжна плівка захищає компост від природних факторів. Важливо! Деякі виробники пропонують готовий комплект для вирощування шампіньйонів, що складається з субстрату, міцелію і покривного грунту.

Придбання міцелію(грибниці) для вирощування шампіньйонів

Сьогодні придбати міцелій шампіньйонів не складе труднощів. Сторінки в мережі переповнені рекламою міцелію різного фасування і цінової категорії. Набагато складніше вибрати дійсно якісний посадковий матеріал.

Стерильний зерновий міцелій шампіньйонів – це грибниця, носієм якої є відварене і простерилизованне зерно. Міцелій шампіньйонів зазвичай виробляють на зерні жита, яке на початковому етапі розвитку забезпечує грибниці харчування.

Зерновий міцелій продається в пластикових пакетах з газообмінним фільтром. Хороший життєздатний зерновий міцелій рівномірно зарослий (білий) з усіх боків і має інтенсивний грибний запах. Невелике позеленіння говорить про наявність цвілевих грибів, а кислий запах – про зараження бактеріозом.

При кімнатній температурі і в закритій упаковці зерновий міцелій зберігається протягом 1-2 тижнів, а в холодильнику – до 3 місяців. Перед посадкою міцелій, що зберігався в холодильнику, потрібно витримати добу при кімнатній температурі, не розкриваючи упаковки, щоб адаптувати грибницю перед зануренням в теплий субстрат.

Компостний міцелій – це компост, на якому росли гриби і який є носієм грибниці.

Чи знаєте ви? Якісний посівний матеріал шампіньйонів для розведення проводиться в спеціальних стерильних лабораторіях.

Міцелій для вирощування шампіньйонів

Закладаємо суміш для висадки грибниць

Перед початком робіт з вирощування шампіньйонів в домашніх умовах в приміщенні потрібно провести обробку проти паразитів і цвілі. Наприклад, можна провести дезінфекцію побілкою стелі і стін вапном з мідним купоросом. Після проведених заходів приміщення обов’язково потрібно провітрити.

Для аматорського вирощування шампіньйонів досить 3 кв. м. Ящики для шампіньйонів з метою економії місця можна розмістити ярусами на стелажах.

У ємність викладають субстрат завтовшки 25-30 см, трохи його ущільнюючи. Приблизний розрахунок витрачання субстрату – 100 кг на 1 кв. м.

Важливо! Великий підвал можна розділити на кілька зон: одну використовувати для інкубації грибниці, другу – для вигонки плодових тіл, третю – для підготовки субстрату.

Посадка міцелію (грибниці) шампіньйонів в домашніх умовах

Зерновий міцелій просто висівається і покривається шаром субстрату товщиною 5 см. Можна також зробити лунки глибиною 4-5 см, піднімаючи грунт кілочком, куди поміщають жменю зернового або компостного міцелію.

Коли грибниця почне розростатися, а це станеться через 1-2 тижні, поверхня субстрату необхідно засипати покривним грунтом шаром в 3-4 см. У ній відбувається утворення плодових тіл грибів, вона також захищає пророслий компост від висихання, тому що покривний грунт потрібно регулярно зволожувати . Газообмін між повітрям і компостом залежить від структури покривного грунту.

Покривний грунт можна зробити самому або придбати готовий. Для приготування домашньої суміші знадобиться 9 частин торфу і частина крейди або 5 частин торфу, 1 частина крейди, 4 частини городньої землі. На 1 кв. м площі потрібно взяти 50 кг. покривного грунту.

Чи знаєте ви? Норма витрат міцелію шампіньйонів – 350-400 г. на 1 кв. м для зернового і 500 г. на 1 кв. м для компостного.

Вирощування шампіньйонів в погребах і підвалах Контроль температури і догляд за шампіньйонами в період зростання

У закритих приміщеннях отримувати свіжі гриби можна цілий рік. Приміщення повинно бути чистим і закритим від зовнішніх чинників, бажано з бетонною підлогою. Шампіньйонам не потрібне світло, зате необхідна хороша вентиляція, але допускати протягів не можна.

У теплу пору під вирощування шампіньйонів можна пристосувати підвали, погреби, сараї, комори, гаражі, горища, де підтримується температура 16-25 ° C, а вологість повітря – 65-85%. Температуру в цей період можна змінювати за допомогою вентиляції. Вологість можна регулювати шляхом обприскування (для підвищення) або провітрювання (для зниження).

У холодний період підійдуть тільки утеплені приміщення з регульованою температурою, так як знадобиться додаткове опалення.

Перші 10-12 днів після посадки міцелію в приміщенні потрібно підтримувати температуру на рівні 25 ° С. Коли грибниця розростеться, температуру слід знизити до 18-20 ° С, а в подальшому підтримувати на рівні 16-20 ° С.

Важливо! Щоб контролювати показники температури і вологості, в приміщенні, де вирощуються гриби, потрібно встановити термометр і гігрометр.

Для підвищення поживності компосту іноді використовуються білкові добавки. Деякі з них вносяться в субстрат при посіві міцелію, інші – перед нанесенням покривного грунту в зарослий міцелієм компост.

Як виростити шампіньйони в домашніх умовахЗбір врожаю шампіньйонів

Перші плодові тіла з’являються через 35-40 днів після посадки міцелію.

Шампіньйони не зрізають, як ми звикли робити в лісі, правильно збирати їх викручуванням. Вони є пліснявими грибами та не мають кореневої системи, грибниця в такому випадку не пошкоджується, на цьому місці незабаром наростає новий гриб. А ось залишки зрізаного шампіньйона може загнивати, залучаючи комах.

Порожні місця після збору врожаю потрібно засипати покривним грунтом і злегка полити. Урожайність шампіньйонів за місяць – до 10 кг з 1 кв. м. Після збору врожаю через 1,5-2 тижні гриби з’являються знову.

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах – справа непроста, іноді навіть не вельми приємна. Але результат у вигляді багатого врожаю ароматних і смачних грибів для свого столу або для продажу виправдовує всі зусилля.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *