Серед розмаїття овочів, які можна садити незадовго до настання зими, є і цибулю. Завдяки цьому вдається зняти врожай раніше інших, що для бізнесу важливо. Відмінною особливістю посіву цибулі під зиму вважають можливість отримати продукт з цінними смаковими характеристиками. Врожай виходить солодкуватим і дуже смачним, позбавленим звичної гіркоти. Але щоб досягти успіху, варто врахувати нюанси посіву цибулі під зиму і дотримати всі необхідні умови.
Переваги та недоліки стандартної технології посадки цибулі під зиму
Восени, в порівнянні з весною, у овочівників більш вільний графік. Так що посів цибулі під зиму вивільняє цінний час по весні для проведення інших робіт. Крім того, озима цибуля сходить на 3 тижні раніше, чим яра, а врожай збирають до середини липня. Вивільнене місце на ділянці можна ще встигнути засадити іншими рослинами.
Восени більшість сільськогосподарських шкідників зникає, тому не потрібно знищувати лушпинну муху і інших комах. Те ж стосується борошнистої роси і других хвороб – сірої гнилі. Вони вже не такі страшні на тлі наближення холодів. В результаті вона зійде рано навесні, коли бур’яни ще не вийшли на активне зростання.
Ще одна перевага – висока врожайність підзимового овоча. Цибулини великі і якісні. Смак відрізняється від стандартного солодкістю і відсутністю сильної гіркоти. За лежкістю продукт трохи поступається ярій цибулі.
Крім перерахованих переваг, потрібно врахувати і недоліки підзимового посіву цибулі сівка:
- проблематично вгадати ідеальні терміни, оскільки в кожному з регіонів свої кліматичні умови;
- належить захищати цибулю приховуванням;
- витрата посадочних цибулин вище на 15%, оскільки частина може замерзнути;
- якщо спізнитися з висадкою, культура не вкорениться і пропаде взимку.
Які з сортів краще підходять для посадки під зиму?
Не кожен з різноманітності сортів підходить для посадки під зиму, навіть якщо мова про популярні локальні різновиди. Однак є перевірені часом безпрограшні варіанти. Найбільш популярні: Шекспір, Арзамаський і Різен, Штутгартер, Сеншуй і Даниловський, а також Стригуновський, Бессоновський і Еллан. Займаючись посівом цибулі під зиму в північних широтах, не варто братися за сорти, якими займаються в південних регіонах, і навпаки.
Посівний матеріал вибирають на розсуд. Це може бути цибуля-шалот і сівок на ріпку, а також чорнушка і батун на вигонку пера. Винятком стає цибулю-порей – вона висаджується тільки по весні. У кожному разі аграрії враховують особливості посадкового матеріалу і нюанси її обробітку. При виборі чорнушки не дуже важливі терміни посіву, підійде і промерзла листопадова земля. Єдина умова – заздалегідь виконати борозенки в грунті. Після закінчення посіву грядки добре мульчують.
Умови для ефективної посадки цибулі під зиму
Суперечки з приводу умов для планового посіву цибулі під зиму, крутяться навколо термінів. Але в одному всі аграрії сходяться: посадку потрібно встигнути закінчити до заморозків. Тому в більшості випадків підходить жовтень, однак деякі аграрії вибирають листопад, але тут є свої ризики. Стандартно посадку проводять так, щоб рослина вкоренилася, але ще не випустила пір’я. Щоб визначити відповідні умови, контролюють щоденну температуру. Якщо протягом тижня на вулиці всього 6 градусів тепла і прогнозується похолодання, пора діяти.
Для підзимового посіву цибулі відбирають сорти, у яких період зимового спокою триває з 15 грудня по 15 січня. Стандартний діаметр сівка – до 1 см. Грунт готують заздалегідь: удобрюють золою і мінеральним підживленням, а потім глибоко перекопують. По можливості цибульні грядки трохи піднімають, щоб мінімізувати ризик промерзання цибулі або намокання навесні. Поверх сівка формують шар грунту товщиною від 4 см.
Коли в Україні починають садити цибулю під зиму?
Занадто ранній або запізнілий посів цибулі під зиму принесе більше прикрощів, ніж врожаю. Важливо, щоб цибулини вкоренилися до морозів, але не почали рости. З моменту посадки до вкорінення культурі потрібно близько 2 тижнів. Плануючи посадку, слід спиратися на місцевий клімат, що склався роками. У південних регіонах посів планують на закінчення жовтня і саме початок листопада, оскільки до морозів ще близько місяця. В інших регіонах стежать, коли мітка на термометрі дійде до 5-6 градусів тепла і відразу починають роботи.
Технологія проведення посадки
Вибравши приблизні терміни, визначають відповідне місце на ділянці з метою посіву цибулі під зиму. Це трохи піднесені освітлені ділянки. Сніг тут по весні розтане швидше, а грунт добре прогріється. Грядки удобрюють компостом або гноєм, золою або суперфосфатом. Добре, якщо до цибулі на ділянці вирощувалися томати або огірки, квасоля або картопля – у них не спостерігається схожих захворювань і шкідників. Не рекомендовано використовувати землю після моркви та редьки.
Цибулини сортують, видаляючи гнилі та хворі. Далі ділять по діаметру:
- 1 см – овсюжка (на ріпку);
- 1-2 см – севок (на ріпку і на перо);
- 2-3 см – на зелень.
Процес висадки нескладний. Знадобляться заздалегідь підготовлені борозенки глибиною 5-8 см. Відстань до наступної борозенки – 20 см. Розкладають цибулини в поглиблення на відстані 5-8 см., закривають грунтом і розрівнюють. До морозів грядки з цибулею мульчують. Підійдуть солома або просушена тирса, торф або хвоя.
Догляд за цибулею безпосередньо після посадки
Після успішного посіву цибулі під зиму залишається забезпечити йому правильний догляд. Крім укриття, корисно накидати сніг поверх грядок взимку від вітрів і морозів.
Коли сніг зійде по весні, прибирають укриття так, щоб не пошкодити пір’я цибулі, якщо вони встигли проклюнуться. Далі розпушують грунт, повторюючи процедуру з кожним поливом або після дощу. Земля не повинна злежуватися і камініти. Перші сходи орієнтовно з’являться в кінці березня.
Перше добриво вносять відразу, як знімають покривний матеріал. Деревна зола – відмінний варіант на цьому етапі. Комплексну підгодівлю намічають на фазу 4 листочків, коли формується цибулина. Вносять курячий послід або азофоску. З метою захисту від основних хвороб і шкідників застосовують фунгіциди та інсектициди відповідного призначення. При своєчасному виконанні всіх заходів вдається зняти ранній рясний врожай якісного лука.
Я – садівник-любитель з багаторічним стажем. Моя любов до саду і городу почалася з малих років, коли ще я будучи маленькою дівчинкою допомагала мамі по городу в приватному будинку. Зараз для мене квітникарство і городництво – непросто вирощування натуральних і смачних продуктів харчування і красивих квітів, а й хобі, яке приносить багато задоволення. І тому я хочу поділитися з вами, дорогі читачі, всілякими секретами, щоб і для вас город і сад стали невід’ємною частиною життя, що дарує щастя і задоволення.