Швидше за все, ви чудово розумієте, що від того, наскільки правильно і вчасно буде зібран врожай, залежить і те, як довго він зберігатиметься в майбутньому.
Далі поговоримо про те, коли збирати врожай цибулі з грядки, як правильно його підготувати, щоб згодом він добре зберігався.
Коли прибирати цибулю з грядки? Терміни збирання врожаю
Зовнішні ознаки
Головна ознака, за якою можна точно визначити, що цибулини дозріли і врожай настав час прибирати з грядки, — це пожовтіння і вилягання пір’я на землю, «сорочка», що сформувалася на поверхні цибулини з підсохлих лусочок, еластична шийка з мінімальною кількістю вологи всередині, а також досить рідка та суха мочка цибулі.
Розрахунок термінів дозрівання
Як правило, термін дозрівання сівка – 80-90 днів. Відповідно, якщо ви посадили його на початку травня, то прибирати його потрібно наприкінці липня-початку серпня.
Однак, якщо літо видається сухим та спекотним, терміни дозрівання помітно скорочуються. Швидше за все, цибулю можна буде забирати в середині липня.
Навпаки, якщо літо буде відносно прохолодне і вологе (часті дощі), збирання врожаю вам потрібно буде провести не раніше серпня.
До речі! Цибуля, посаджена восени (під зиму), дозріває тижні на 2-3 раніше, ніж при весняній посадці.
Місячний календар
Якщо ви дотримуєтеся місячного календаря, то цибулю потрібно прибирати, коли місяць зменшується, так як у цей період зупиняється рух соку.
Чи можна викопувати цибулю раніше терміну, якщо очікуються затяжні дощі?
Припустимо, що цибуля ще не дозріла, пір’я стоїть зелене, на дворі в середині літа (друга половина липня), але за прогнозом погоди обіцяють затяжні дощі. Як же бути: чи потрібно викопувати цибулю, яка ще не дозріла, чи можна її залишити на грядці?
- Якщо у вас є можливість, то краще вкрити грядки з цибулею плівкою або щільним спанбондом від попадання опадів, зробивши парник, в якому обов’язково потрібно залишит відкриті торці для безперешкодної циркуляції повітря.
- Або заздалегідь (хоча б за тиждень, а краще за 2 тижні) вручну пригнути пір’я до землі, щоб самостійно прискорити процес дозрівання і встигнути убрати врожай ще до випадання опадів.
Як правильно збирати врожай цибулі на зберігання – покрокова інструкція
Важливо! За 2 тижні до передбачуваного моменту збирання цибулі з грядки, вам потрібно припинити будь-які поливи.
Якщо полив не припинити, то може початися вторинне зростання (цибулини почнуть повторно пускати «стрілки»), що негативно позначиться на підсумковій якості та кількості врожаю.
Зайва волога в період дозрівання цибулі обов’язково призведе до загнивання і поганої лежкості врожаю, або ж цибуля стане надмірно водянистою.
- Вибрати сухий та сонячний день.
- Якщо цибуля сидить неглибоко, її можна акуратно витягнути з землі руками.
Важливо! Ні пір’я, ні коріння перед сушінням обрізати не потрібно! Потрібно дати їм підсохнути. За цей час цибулина підтягне з пір’я корисні речовини.
- Розкласти на попереднє короткочасне просушування прямо на грядці. Якщо тривалий час сушитимете на сонці, то вся цибуля у вас просто запечеться.
- Уважно розглянути цибулини та провести їх сортування, а саме вибрати та відкласти пошкоджені цибулини. Їх на зберігання закладати не слід.
- Перемістити відсортовані цибулини на основне сушіння під навіс (наприклад, будь-яке приміщення). У таких умовах цибулю потрібно тримати до повного висихання.
Справа в тому, що сушити цибулю потрібно тільки під навісом, а ще краще на горищі або в якомусь іншому приміщенні (бажано все ж таки добре відкритому, а не закритому).
- Процес сушіння займає щонайменше 2-3 тижнів. Визначити, що сушка завершена можна по сухому пір’ю, яке буквально хрумтітиме у вас в руках, а шийка, що з’єднує цибулини і пір’я, перетвориться на тонкий хвостик.
- Після того, як цибуля повністю підсохне, у неї можна буде обрізати пір’я, залишивши їх до 4-5 см., і злегка підрізати коріння.
- Закласти для зберігання.
Що ж, тепер ви знаєте, коли треба прибирати цибулю з грядки і як підготувати її до закладки на зберігання.
Я – садівник-любитель з багаторічним стажем. Моя любов до саду і городу почалася з малих років, коли ще я будучи маленькою дівчинкою допомагала мамі по городу в приватному будинку. Зараз для мене квітникарство і городництво – непросто вирощування натуральних і смачних продуктів харчування і красивих квітів, а й хобі, яке приносить багато задоволення. І тому я хочу поділитися з вами, дорогі читачі, всілякими секретами, щоб і для вас город і сад стали невід’ємною частиною життя, що дарує щастя і задоволення.