Останні Записи:
  • Склад та користь кавової… Багато хто починає свій день з чашки свіжозвареної кави і після цього щоденного ритуалу завжди залишається макуха, яку можна просто викинути у відро для сміття…
  • Як і чим підгодувати… Ожина нагадує на вигляд малину. Ягоди містять цінні елементи, корисні здоров'ю людини. Відомо кілька різновидів цієї культури і кожному для хорошого врожаю потрібен правильний догляд…
  • Декабрист: види, вирощування та… Квітка декабрист (загальна назва - Зигокактус, ботанічна - Шлюмбергера) родом з Південної Америки. З тропічних лісів вона впевнено перекочувала на українські підвіконня, добре пристосувалася до…
  • Борошниста роса: ознаки захворювання… Борошниста роса входить до переліку найпоширеніших захворювань рослин. Якщо ураження не лікувати, то насадження загинуть. Про причини розвитку грибкового захворювання, ефективні методи лікування та профілактики…
  • Вирощування білої смородини: від… Біла смородина - ніжні ягоди, які схожі на дорогоцінні кристали з дрібними кісточками всередині. Її іноді розглядають як різновид червоної смородини. Чим унікальні сорти білої…
Часник

Коли прибирати часник з грядки і як правильно його зберігати?

Коли прибирати часник з грядки і як правильно його зберігати?
Поділитися записом:

Часник благотворно впливає на травлення, серцево-судинну систему, захищає від бактерій, вірусів, гельмінтів та запобігає раку. Важлива умова для збереження корисних властивостей – своєчасний збір та правильне зберігання. Не знаєте, коли та як викопувати часник? Цінними порадами діляться досвідчені садівники-городники.

Терміни викопування часнику для зимового зберігання

Здавна часник вживають у їжу у вигляді приправи до страв, а також використовують як лікувальний засіб. Щоб ароматна рослина зберегла максимум користі, необхідно не лише правильно вирощувати її, а й вчасно збирати врожай.

Коли викопувати зимовий часник? Період дозрівання рослини багато в чому залежить від часу висадки та кліматичних умов. Найкращим часом для збирання врожаю часнику середина – кынець липня.

Щоб не помилитися, необхідно звернути увагу на такі ознаки зрілості пряної рослини:

  1. Жовте листя в нижній частині рослини свідчить про повну готовність плодів. Більшими вони вже не стануть.
  2. Стрілки цибулин прямі.
  3. На суцвіттях потріскалася шкірка.
  4. Цибулина легко витягується з землі за стебло разом з лопатою.
  5. Головка часнику щільна, має фіолетовий відтінок. Зубчики легко відокремлюються.

Часник – це та рослина, зі збором якої не варто затягувати: краще зібрати його трохи недозрілим. Чому слід викопувати часник вчасно? Перезрілі в землі цибулини перестають утримувати зубки, тому їх вже не можна висмикнути при викопуванні, вони розсипаються. Тепер не тільки доведеться кожну рослину витягувати довше, але й зубки, що розсипалися, перетворюються на злісний бур’ян на цьому місці.

Коли прибирати часник з грядки і як правильно його зберігати?

Крім того, перетримані в землі плоди мають негативні властивості:

  • зубчики стають м’якими та пухкими;
  • головки проростають і стають непридатними для вживання;
  • знижується термін зберігання;
  • лусочки тріскаються, що призводить до усихання та псування плодів.

Як переконатися, що часник дозрів? Викопайте кілька штук. Якщо стан цибулин задовільний, приступайте до збирання врожаю.

Як правильно викопувати часник?

Переконавшись у зрілості головок, приступаємо до збирання часнику. Найкращий час для викопування – сонячний день без дощу. Якщо земля дуже суха, висмикувати плоди буде проблематично. У цьому випадку рясно полийте місце зростання часнику. Після висихання грунту приступайте до процесу збирання врожаю.

Як правильно викопувати часник? Пропонуємо дотримуватися наступного алгоритму викопування рослини:

  1. Для початку зріжте стрілки, якщо ви цього ще не зробили.
  2. Потім підкопайте рослину садовими вилами і висмикніть, обережно струсивши з коріння грунт. Не виривайте головки руками.
  3. Покладіть головки зі стеблами на грядку для просушування.
  4. Після того як вони трохи підсохнуть, перенесіть часник у тепле приміщення, яке добре провітрюється.
  5. Залиште сушитися близько двох тижнів.
  6. Після відвенного часу переберіть часник, видаливши гнилі або пересохлі плоди.
  7. Обробіть рослини: обережно зріжте стебло до пенька (1-2 см). Ножем видаліть коріння, не пошкодивши при цьому донце. Можна бадилля залишити і сплести зі стебел коси або в’язанки.
Коли прибирати часник з грядки і як правильно його зберігати?

Як зберігати часник? Подальше зберігання головок залежить від ваших уподобань та обсягу врожаю. Невелику кількість тримають на кухні в коробці. Урожай у кілька відер – у льоху в один шар. Деякі господині підвішують часник у в’язаннях або косах на кухні, у сараї або на горищі. Це зручно та декоративно. Зберігати часник у холодильнику не потрібно: так він псується швидше.

Пропонуємо зберігати часник особливим способом:

  1. Високе бадилля обріжте, залишивши пеньки заввишки 2–3 см. Потримайте донце кожної головки над полум’ям свічки, щоб злегка його підсушити.
  2. Розкладіть добре просушений часник по трилітровим банкам, зав’яжіть отвір тканиною і поставте на підвіконня для зберігання.

Зберегти максимальну кількість цінних елементів та вітамінів у складі часнику допомагає правильне складання та зберігання. Якщо не знаєте, як викопати часник і довго насолоджуватися свіжими цибулинами, дотримуйтесь рекомендацій професійних городників.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *