Останні Записи:
  • Склад та користь кавової… Багато хто починає свій день з чашки свіжозвареної кави і після цього щоденного ритуалу завжди залишається макуха, яку можна просто викинути у відро для сміття…
  • Як і чим підгодувати… Ожина нагадує на вигляд малину. Ягоди містять цінні елементи, корисні здоров'ю людини. Відомо кілька різновидів цієї культури і кожному для хорошого врожаю потрібен правильний догляд…
  • Декабрист: види, вирощування та… Квітка декабрист (загальна назва - Зигокактус, ботанічна - Шлюмбергера) родом з Південної Америки. З тропічних лісів вона впевнено перекочувала на українські підвіконня, добре пристосувалася до…
  • Борошниста роса: ознаки захворювання… Борошниста роса входить до переліку найпоширеніших захворювань рослин. Якщо ураження не лікувати, то насадження загинуть. Про причини розвитку грибкового захворювання, ефективні методи лікування та профілактики…
  • Вирощування білої смородини: від… Біла смородина - ніжні ягоди, які схожі на дорогоцінні кристали з дрібними кісточками всередині. Її іноді розглядають як різновид червоної смородини. Чим унікальні сорти білої…
Заготівлі

Корисні рецепти варення з обліпихи з кісточками та без

Корисні рецепти варення з обліпихи з кісточками та без
Поділитися записом:

Помаранчеве, ніжного сонячного кольору варення з обліпихи з ледь помітним ананасовим відтінком смаку припаде до смаку багатьом. Готувати його зовсім неважко, а взимку можна буде не тільки ласувати, а й здоров’я поправляти.

Підготовка

Дуже корисно їсти свіжі ягоди, але на зиму зазвичай заготовляють джеми, конфітури, соки. Обліпихове варення має масу лікувальних властивостей, які неодмінно стануть у нагоді в холодну пору року: підлікують судини і шлунок, прискорять обмін речовин, врятують від сезонних застудних захворювань. Але ця дивовижна ягода не тільки приносить користь, шкода може бути заподіяна тим, у кого жовчнокам’яна або виразкова хвороба, а також алергія на неї.

Приготувати варення можна з щойно зібраної, а також замороженої ягоди. Плоди потрібно ретельно перебрати, звільнити від листків, гілочок, плодоніжок, викинути усі пошкоджені екземпляри. Перед варінням ягоди миють проточною водою, а потім злегка просушують. Деякі господині розсипають їх на чисту тканину, але ніжні ягоди можуть пошкодитися. Простіше залишити їх на півгодини в друшляку, доки стіче вода. Це важливо, якщо обліпиху заготовляють без термічної обробки.

Рецепти варення з обліпихи, перевірені часом

Деякі вважають за краще перетерти або пересипати обліпиху цукром, щоб зберегти найбільше корисних речовин, але так ягоди довго не простоять. Сьогодні ми зупинимося на традиційних, часом перевірених рецептах, а там кожна господарка сама вирішить, як варити смачне варення з обліпихи.

Якщо не боятися експериментувати, варіантів може бути дуже багато. Класичний передбачає участь тільки обліпихи та цукру, але ця ягода чудово поєднується з іншими ягодами чи овочами, спеції змінюють аромат, додають пікантну нотку.

Варення з обліпихи на зиму: прості рецепти з заморожених, свіжих ягід

Класичний

Це найпростіший спосіб. Для нього беруть 1 кг. підготовлених ягід і приблизно стільки ж цукру. Точна кількість цукру залежить від солодощі обліпихи. Існує багато сортів, які відрізняються ступенем солоду своїх плодів. Крім того, потрібно враховувати смаки господарів: хтось любить нудотну насолоду, а хтось переживає з приводу зайвої ваги.

Отже, черговість дій виглядає так:

  1. Ягоди пересипають цукром, залишають на 4-6 годин, щоб випустили сік.
  2. Після цього посуд ставлять на вогонь. Якщо сік не виділився або його занадто мало, можна додати трохи води.
  3. На повільному вогні, обережно помішуючи, доводять масу спочатку до повного розчинення цукру, потім до кипіння.
  4. Варення має кипіти не більше 10 хвилин, багато хто воліє обмежитися 5 хвилинами, після чого його швидко розкладають по стерилізованих банках і закочують.
  5. Банки бажано перевернути догори дном, укрити ковдрою, дочекатися повного охолодження, лише потім прибирати.
  6. Деякі вважають за краще не варити, а масу з розчиненим цукром розкласти по банках і пастеризувати в окропі (25 хвилин літрову банку), встановивши банки у велику каструлю.
Варення з обліпихи на зиму: прості рецепти з заморожених, свіжих ягід

Варення з обліпихи без пастеризації

1 кг. ягід подрібнюють блендером або пропускають через м’ясорубку, змішують з 1 кг. цукру, залишають на кілька годин для просочення. Масу необхідно періодично перемішувати дерев’яною ложкою.

Через 2-3 години посуд ставлять на вогонь, доводять до кипіння, потім на маленькому вогні проварюють, помішуючи 20-30 хвилин.

Після цього гаряче варення розливають по банках, закочують. Воно без пастеризації простоїть рік.

Корисні рецепти варення з обліпихи з кісточками та без

Обліпихове варення з медом та горіхами

Важко зробити обліпиху ще кориснішою, але це вдасться, якщо зварити її з медом та волоськими горіхами. Ця страва буде неймовірно корисною, смачною, тонізуючою, але дуже калорійною. Взявшись за приготування, слід пам’ятати, що мед не можна кип’ятити, краще не нагрівати його понад +60 °C.

Інгредієнти:

  • 1 кг. обліпихи;
  • 1 склянка ядерців волоських горіхів;
  • 1 кг. меду.

Ягоди краще протерти через сито (перед цим злегка придушити дерев’яною товкачем), але можна просто віджати сік, скласти в отриману масу подрібнені горіхи (можна порізати, стовкти, пропустити через м’ясорубку), проварити хвилин 10-15, потім злегка остудити. °C).

Мед розтоплюють або просто розминають у ягідно-горіховій суміші – так чи інакше з’єднані продукти ставлять на повільний вогонь, не доводячи до кипіння хвилин 20-30, періодично помішуючи. Поки суміш не загусне, що неодмінно станеться після остигання, її розкладають по банкам.

Варення з обліпихи на зиму: прості рецепти з заморожених, свіжих ягід

Варення з обліпихи у мультиварці

Чашу наповнюють підготовленою ягодою (1 кг.), цукром (1-1,2 кг.), водою (1/2 склянки), залишають на 1 годину. Можна додати спеції (корицю, цитрусову цедру, мускатний горіх), яблука, родзинки чи горіхи. Ягода може бути цілою або подрібненою, якщо протерти її крізь сито, то можна зварити джем.

Для приготування включають режим «Тушення» на 1 годину, але іноді, все ж таки, потрібно перемішувати. За годину змінюють режим на «Жарка», чекають появи пінки, знімають її, розкладають варення по ємностях.

Варення з обліпихи на зиму: прості рецепти з заморожених, свіжих ягід

Обліпихове варення без кісточок

Щоб позбавитися кісточок, найпростіше віджати сік, але краще протерти ягоди через сито.

Щоб позбавитися кісточок, найпростіше віджати сік, але краще протерти ягоди через сито. Це можна зробити зі свіжими злегка пом’ятими товкачем плодами, а можна їх спочатку трохи проварити для м’якості в невеликій кількості води. На 1 кг. одержаної маси беруть 1-1,3 кг. цукру, змішують, ставлять на вогонь, варять помішуючи.

Варити потрібно на маленькому вогні, і слідкувати, щоб не пригоріло, знімати пінку. Готове варення вже не утворює пінки, не розтікається на блюдце, воно трохи потемніло, отже, настав час наповнювати їм підготовлені банки.

Обліпихову масу, що звільнена від кісточок, можна змішати з цукром і зберігати в холодильнику без проварювання. Але для цього доведеться взяти цукру вдвічі більше, ніж обліпихи, поєднати інгредієнти, дати їм постояти, перемішати до повного розчинення. Зберігати таку суміш навіть на холоді не вийде довше за півроку.

Варення з обліпихи на зиму: прості рецепти з заморожених, свіжих ягід

Варення з обліпихи з гарбузом

Обліпиха та гарбуз дозрівають практично одночасно, плоди їх дуже корисні – це вже два приводи поєднати їх для приготування смачного десерту на зиму. Для нього знадобляться:

  • 1,5 кг. обліпихи;
  • 1 кг. очищеної м’якоті гарбуза;
  • 800-900 г. цукру, цедра одного апельсину.

За допомогою соковижималки необхідно приготувати сік обліпихи, а гарбузову м’якоть порізати невеликими квадратиками або пелюстками, щоб зручно було їсти:

  1. Сік з’єднують з цукром, ставлять на вогонь, чекають на повне розчинення всіх кристалів.
  2. Після початку закипання суміші додають до неї шматочки гарбуза та цедру.
  3. Варять на повільному вогні, помішуючи.
  4. Готовність визначається станом гарбуза – шматочки повинні стати м’якими, напівпрозорими, набути смаку обліпихи з тонким цитрусовим ароматом.
  5. Готове варення консервують звичним способом.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *