
Обрізка гарбузових культур – просто камінь спотикання у дачників. Одна половина дачників стверджує, що різати треба багато і в обов’язковому порядку, друга половина вважає, що не треба. Ми спробуємо пройти приблизно посередині.
Зміст статті:
Формування огірків
Огірки вирощують двома способами: вертикальним і горизонтальним (баштанним).
Горизонтальним, врастил, або баштанним способом огірки вирощують в основному в південних регіонах. Так, огірки часто вирощують на городі просто на землі, взагалі, без застосування укриття, або з мінімальним: легке укриття у квітні-травні плівкою.
Вертикальний спосіб застосовують там, де обмежена площа під посадки: наприклад, в північних регіонах, де огірки вирощують в основному в теплицях. Так ось формування, як правило, використовують при вертикальному вирощуванні огірків.

Коли починають підв’язувати і формувати огірки?
Якщо ви вирощуєте огірки вертикально, то з підв’язкою не затягуйте, починайте піднімати рослини, коли у них виросте 3-4-ий справжній лист. Способів підв’язки багато, вибирайте, що подобається, як опори можна використовувати:
- дерев’яні, пластикові або металеві опори;
- натягнуті сітки,
- мотузки і будь-які їх замінники.
Найчастіше, для підв’язки використовують мотузки. Мотузку прив’язують до кілочка поруч з рослиною або до основи ліани. Підв’язуючи до ліани робіть петлю з невеликим запасом на зростання, далі акуратно накручуйте мотузку навколо огірка. Не прив’язуйте мотузки внатяг, нехай спочатку вона трохи вільно провисає, під вагою рослини, вона сама натягнеться.
Що обрізають у огірків?
Листя у огірків
Не відразу, коли огірки підростуть і витягнуться у них видаляють 4-6 нижніх листа. Також поступово, у міру зростання видаляють зайві листя і, звичайно, хворі.

Пасинки огірків
Пасинки у огірків видаляють приблизно до висоти 8-10 листа, вище з 8-10 по 12-14 (приблизно 4-6 штук) – засліплюють, щоб вони не росли занадто довгі. Ще вище, після 12-14 листа залишають один основний, видаляючи все зайве. У серпні прищипують основний центральний пагон.
Вуса огірків
Часто радять видаляти у огірків вуса, робити це можна, але дуже клопітно. Загалом, за бажанням.
У серпні рослина огірка має мати приблизно такий вигляд: низ по 4-6 лист – голий, далі пару рядів листя без пагонів, далі 4-6 пагонів-пасинків довжиною не більше 40 см, вище центральний пагон довжиною півметра і засліплена верхівка. Ну, і огірки!
Кабачки і цукіні (цукіні)
Якщо ви правильно з достатньою відстанню посадили кабачки, цукіні або патисони, то листя вам чіпати не треба. Листя у кабачків захищають рослини від перегріву, живлять і т.д. Видаляти необхідно тільки пошкоджені хворобою або шкідниками листя, інші вам ніяк не завадять.
І тільки в разі надмірно густої посадки, у вас виникне необхідність в обрізанні листя (2-3 листа не більше). Це роблять, якщо всередині куща занадто темно і квіти і плоди не отримують сонячних променів. А також якщо кущ зовсім не провітрюється, через що можуть розвинутися гнилі, які знищать врожай і сама рослина. Особливо це небезпечно у вологе і холодне літо.
Отже, обрізають сухе, жовте і хворе листя, а також можна видалити нижнє листя, які забирають у куща багато сил і поживних речовин.

Гарбузи
Гарбузи за типом обрізки ближчі до огірків, ніж до кабачків. Спосіб формування залежить від результату, який ви хочете отримати: якщо ви хочете виростити 1 гарбуз, то після його формування необхідно видаляти нові зав’язі і пагони, направляючи всі живильні речовини до однієї-єдиної. У будь-якому випадку, у другій половині літа зайві пагони все таки варто обрізати, щоб ті гарбуза, які зав’язалися, встигли нормально визріти до осені.
Отже, стандартна обрізка гарбуза виглядає так:
- у гарбуза залишають 2-3 пагони;
- головне стебло прищипують після утворення на ньому 2-5 зав’язей діаметром 15-17 см.
Якщо ви хочете отримати великі гарбуза, залиште 2-3 зав’язі у кущових сортів і 1-2 у плетистих і прищіпніть стебло через 5-7 листків після останнього плода.
Як обрізати гарбузи?
Листя у огірків, кабачків, гарбузів дуже ніжне і легко рветься, видаляти зелені живі листя можна тільки за допомогою сікатора або ножа. Сухе листя можна і акуратно обірвати.

Я – садівник-любитель з багаторічним стажем. Моя любов до саду і городу почалася з малих років, коли ще я будучи маленькою дівчинкою допомагала мамі по городу в приватному будинку. Зараз для мене квітникарство і городництво – непросто вирощування натуральних і смачних продуктів харчування і красивих квітів, а й хобі, яке приносить багато задоволення. І тому я хочу поділитися з вами, дорогі читачі, всілякими секретами, щоб і для вас город і сад стали невід’ємною частиною життя, що дарує щастя і задоволення.