Останні Записи:
  • Як виростити черешню з… Черешня - солодка ранньостигла ягода, яку садівники цінують за смак та корисні якості. Перші врожаї знімають у середині літа. Зазвичай деревце розмножують живцюванням або щепленням,…
  • Як позбутися дротяника на… Появу дротяника на городі не сплутати ні з чим, а позбутися його назавжди — та ще проблема. Справа в тому, що він глибоко заривається в…
  • Крапельний полив своїми руками Ідея встановити на своїй ділянці систему крапельного поливу своїми руками або за допомогою професіоналів спадає на думку багатьом садівникам. І це не дивно, хочеться мати…
  • Чим та як можна… Хризантема мультифлора - це кулястий чагарник, густо всипаний квітками жовтого, яскраво-рожевого, білого, червоного, мідного або іншого відтінку. Доглядати за рослиною нескладно, достатньо забезпечити регулярний полив…
  • Вирощування щавлю у відкритому… Щавель – одна з улюблених городніх культур. Його особливо цінують за те, що він, з'являючись на грядках у квітні-травні, є раннім джерелом вітамінів. Щавель є…
Зелень

Посадка кінзи у відкритому грунті і в домашніх умовах

Посадка кінзи у відкритому грунті і в домашніх умовах
Поділитися записом:

Кінза або коріандр – одна з найдавніших пряних трав у світі. Вона застосовується у кулінарії, косметиці, парфумерії, медицині, квітки кінзи приваблюють бджіл. Батьківщина кінзи – східне Середземномор’я, звідки вона поширилася у всьому світі. Є трав’яниста однорічна рослина з сильно розсіченим листям висотою до 70 см. Квітки дрібні біло-рожеві зібрані в складні парасолькові кошики. Плоди великі округлої форми.

За традицією кінзою називають свіжу зелень рослини, а коріандром – висушене насіння.

Корисні властивості та шкода кінзи

За високий вміст корисних речовин кінзу цілком можна зарахувати до лікарських рослин. У ній багато клітковини, вітамінів групи B, антиоксидантів, йоду, фосфору. Високий вміст калію дозволяє рекомендувати її людям з проблемами серцево-судинної системи. Регулярне вживання кінзи допомагає знизити підвищений артеріальний тиск і рівень холестерину в крові.

Вітаміни групи B покращують роботу нервової системи, здатні боротися з пригніченими станами, покращувати сон. Кінзу рекомендують як профілактичний засіб проти хвороби Альцгеймера та розсіяного склерозу.

Рослина має антисептичні, дезинфікуючі, протигрибкові властивості. Її застосування освіжає дихання, покращує апетит, нормалізує роботу печінки.

Кінза особливо улюблена жінками за антиоксидантні та омолоджуючі властивості. Чоловіки цінують її за стимулюючу дію на репродуктивну систему. Застосування кінзи у дитячому раціоні сприяє покращенню зору, зміцненню імунної системи.

Регулярне використання невеликих кількостей запашної трави в раціоні приносить безперечну користь, але дієтологи не радять нею зловживати. Разова порція для людини становить до 35 г. зелені та до 4 г. сухих плодів. Перевищення цієї кількості може призвести до алергічних реакцій, безсоння, збоїв в роботі репродуктивної системи у жінок. З обережністю слід вводити кінзу в раціон вагітним та пацієнтам, які перенесли інсульт. При тромбофлебіті, виразковій хворобі, гастриті, ішемічній хворобі серця кінзу можна вживати лише після консультації лікаря.

Посадка кінзи у відкритому грунті і в домашніх умовах

Терміни та способи посадки кінзи

Кінза – одна з улюблених городних рослин. Для отримання хорошого врожаю необхідно знати, як садити кінзу і доглядати її.

Незважаючи на південне походження, кінза вважається охолоджувальною культурою і легко переносить поверхневі заморозки до -5℃. Для отримання раннього врожаю зелені починати посадки можна з ранньої весни, як тільки грунт трохи прогріється і далі протягом усього сезону. Насіння перед посадкою не вимагає попереднього замочування.

Існує кілька способів посадки насіння: у борозенки, у лунки. Важливо дотримуватися відстані між насінням не менше 15 см. Закладати в грунт необхідно на 1,5-2 см. Перед посадкою грядку потрібно добре розпушити і добре полити.

Перші сходи з’являються швидко, в термін від 5 до 20 днів, залежно від температури грунту (не нижче +6℃), сорту, якості посадкового матеріалу. Чим більш свіже насіння, тим більш дружно вони зійдуть.

Насіння починає дозрівати в липні і пізніше, залежно від регіону зростання.

Посадка та догляд за кінзою в теплиці

Кинза – один з найпоширеніших видів ароматної зелені, найчастіше її вирощують у відкритому грунті в теплицях.

Вирощування в теплиці крім можливості цілий рік збирати ароматний врожай має ще низку переваг:

  • можна не побоюватися навали равликів і слимаків, охочих до ніжної зелені;
  • завдяки скороченню вегетаційного періоду перший врожай можна знімати вже через два тижні після посадки;
  • кінза на грядці росте дуже компактно, добре ладнає з іншими овочами та травами. Для економії місця її можна висаджувати у міжряддя;
  • в теплиці легко підтримувати оптимальні умови для зростання трави: підтримувати необхідну температуру і вологість. Для підтримки необхідного рівня вологості грунт можна замульчувати.

Як мульчу використовують тирсу, подрібнену шкаралупу горіхів. Збирання врожаю виробляють, коли висота кущика досягне 15-20 см. Після появи квітконосів споживчі якості зелені погіршуються, вона стає більш грубою і менш ароматною.

Посадка кінзи у відкритому грунті і в домашніх умовах

Посів насіння кінзи у відкритий грунт

Для вирощування кінзи необхідно заздалегідь підготувати ділянку пухкого грунту нейтральної кислотності, що знаходиться на сонці або в півтіні. При осінній підготовці ділянки до посадки слід внести у грунт органічне фосфорно-калійне добриво.

Догляд за кінзою найпростіший: потрібно своєчасно видаляти бур’ян з грядки і міжрядь, вчасно поливати, не допускаючи застоювання вологи, це може спровокувати появу грибкових інфекцій.

Якщо є необхідність, посадки можна прорідити, дотримуючись відстані між рослинами в 15 см. У цьому випадку кущики виростуть сильними та пишними. Проріджування може знадобитися, якщо кінза розмножилася самосівом. Зазвичай, посадковий матеріал зберігає хорошу схожість протягом трьох років.

Кінза не потребує підживлення, якщо в період підготовки до посадки грунт був належним чином удобрений.

Посадка кінзи в домашніх умовах

Кінзу на зелень можна вирощувати і вдома на підвіконні. Для цього знадобляться відповідні ємності та готовий грунт.

Найкращими ємностями вважаються глиняні неглазуровані піддони. У такій тарі коріння краще дихатиме, а ймовірність загнивання помітно знизиться. Як дренаж можна використовувати дрібний керамзит, як для звичайних домашніх кольорів.

Вдома садити кінзу можна з мінімальною відстанню в 5-7 см. по кілька зерен у лунку, так простіше досягти високої схожості. Після посадки насіння слід закласти торфом, полити та прикрити склом або плівкою.

Після появи сходів їх слід прорідити.

Важливо забезпечити достатню кількість світла – від 6 до 12 години на день. Ємності з посадками бажано періодично повертати до світла, щоб усі рослини висвітлювалися однаково.

Для гарного росту рослин необхідне легке розпушування та зволоження. Щоб не замислюватися, чим підгодувати кінзу, найпростіше придбати готове комплексне добриво.

Оптимальною температурою для вирощування кінзи на підвіконні вважається 14-22 ℃.

У міру того, як росте кінза, з неї зрізають верхні листочки для споживання.

Посадка кінзи у відкритому грунті і в домашніх умовах

Як зберігати кінзу та коріандр на зиму в домашніх умовах?

Кінзу можна зберегти у свіжому вигляді у холодильнику до двох тижнів. Для цього потрібно ретельно перебрати пучок, щоб позбутися пожовклих і сухих листочків, поставити в склянку з водою і накрити поліетиленовим пакетом. Перед зберіганням кінзу не мити, це може спровокувати гниття.

Врожай можна обсушити, покласти в пакет, щільно закрити та прибрати в холодильник.

У сушеному вигляді зелень кінзи зберігається до двох років. Сушити можна як вільно, так і у духовці.

А ще кінзу можна заморозити. Для цього її попередньо миють, обсушують рушником, ріжуть та розкладають у порційні пакети.

Насіння коріандру достатньо просушити та розкласти в полотняні мішечки. Подрібнювати їх рекомендується безпосередньо перед вживанням.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *