Часник

Посадка озимого часнику, коли треба садити часник восени

Вирощування часнику в домашніх умовах

Озимий часник, як і ярий, вирощують практично на кожному городі, тому що важко переоцінити його користь для здоров’я людини. Він не вимагає специфічного догляду, віддає перевагу родючому супіщаному або суглинному грунту. Озимий часник у відкритому грунті культивують у всіх регіонах, включаючи райони з суворим холодним кліматом. Наша стаття розповість, як вирощувати озимий часник.

Види озимого часнику для вирощування

Озимий часник зазвичай приносить більше багатий урожай, його починають вживати з початку літа, ще до повного дозрівання. Після дозрівання його можна покласти на зберігання, але існують певні правила для його зберігання.

Озимий часник представлений двома основними видами: стрілкуючий і нестрілкуючий. Нестрілкуючий зберігається краще, якщо забезпечити його правильним доглядом, вчасно прибрати, зберігати при низькій позитивній температурі, тоді він теж може долежати до весни. Але при зараженні вірусними захворюваннями він слабшає, вироджується, а оновити його неможливо – тому нестрілкуючий часник менш поширений.

Стрілкуючий озимий вид дає найбільш багаті врожаї, його частіше використовують в їжу влітку і восени. Повністю визрілий, вчасно прибраний урожай можна зберігати довго. Він не вироджується, точніше, його просто оновлюють за допомогою бульбочек.

Справа в тому, що зубчики ростуть в землі, можуть заражатися вірусами або захворюваннями іншої етимології. Нова рослина, яка виросла з зараженого зубчика, спочатку буде заражена. Через кілька років уже неможливо буде отримати гарну рослину – настане виродження. Крім того, з часом часник дрібніє. Тому кожні 2-3 роки посадковий матеріал потрібно оновлювати.

Види озимого часнику для вирощуванняУ часнику немає насіння як такого. Деякі вважають, що бульбочки – це і є насіння, але це, строго кажучи, некоректно. Насіння має всередині семяпочку, після запліднення вона розвивається, з неї виростає нова рослина. Про бульбочки нічого подібного сказати не можна, бульбочки – це спеціальні органи, які вживаються тільки при вегетативному розмноженні. Стрілкуючий озимий часник одночасно з цвітінням утворює повітряні цибулинки, їх називають бульбочками.

Заради зеленого пір’я на городі вирощують багаторічний часник, який не утворює цибулин, але зате утворює насіння, якими його і розмножують. Декоративний часник теж розмножується через насіння, але його не їдять зовсім, а вирощують заради зовнішнього вигляду і фітонцидів, якими він знезаражує повітря навколо себе. У озимого часнику, який ми вирощуємо заради зубчиків, насіння (в ботанічному сенсі цього слова) відсутні.

Коли садити озимий часник

Під зиму у відкритий грунт культуру потрібно садити за місяць (або трохи більше) до настання морозів. Відбувається це з кінця вересня по кінець листопада, в залежності від регіону.

Основний догляд при вирощуванні відбувається навесні, після танення снігів, так як починає рости нова рослина вже після прогрівання грунту. А ось вкоренитися зубки повинні встигнути до настання холодів, але не прорости над поверхнею землі, інакше мороз їм зашкодить.

Основна складність полягає в тому, що необхідно вгадати, коли ж прийдуть справжні морози. Приблизно ми все знаємо, коли прийде зима, ось на цю дату і варто орієнтуватися, звертаючи увагу на місячний календар, рекомендовані їм для посадки дні.Технологія посадки часнику на зиму

Підготовка посівного матеріалу і грядок для посадки часнику на зиму

Садять зимовий часник зубками і однозубками, що виросли з бульбочек. Найбільші і міцні головки вирощують з великих зубків з цілим твердим денцем. Посадковий матеріал розбирають на зубки перед самою посадкою, щоб денце не встигло висохнути, сортують за величиною. Великі і дрібні зубки бажано посадити окремо, дрібні частіше. Відбраковують ті, у яких кришиться донці або відшаровуються лусочки – швидше за все, вони вражені нематодою, значить, хороші рослини з них не вийдуть, а урожай і поготів.

Щоб оздоровити посівний матеріал і не витратити весь урожай на посадку, садять під зиму однозубки, які виросли з бульбочек. З повітряних цибулинок за сезон вирощують не повноцінну головку, а один зубок – великий, що володіє всіма перевагами свого сорту. А з цих однозубок, посаджених восени у відкритий грунт, влітку наступного року отримують відмінні цибулини, що складаються з багатьох зубків, як і належить часнику. Так «насіння» дають повноцінний урожай за два роки.

Перед посадкою зубки і однозубки неодмінно дезінфікують. Для цього їх поміщають на 25 хвилин в 1% -ний розчин мідного купоросу.

Технологія вирощування озимого часникуВідразу після збирання огірків, кабачків, патисонів, гарбузів або капусти грядки готують для часнику. Їх перекопують, вносять сірчанокислий калій і суперфосфат, компост або перегній, поливають, якщо немає дощів, і залишають відпочити на кілька тижнів.

Земля повинна улягтись, щоб потім не було зрушень грунту, коли будуть рости коріння. Вони розташовуються не дуже глибоко, але ростуть вертикально вниз. Якщо під час руху грунту їм доведеться згинатися, підніматися вгору, то це негативно позначиться на врожаї, ніяким відходом цього потім не поправити.

Технологія посадки і вирощування озимого часнику

Щоб часникові зубочки добре перезимували, їх заглиблюють на 10 або навіть 12 см. Розрахунок простий – до верхньої точки зубки має бути відстань, в три рази більше його довжини. Відстань між великими зубками залишають не менше 10 см, між дрібними можна залишити поменше, оскільки їх цибулини не виростуть дуже великими. Між рядками має бути  15 см. Деякі городники, готуючи борозенки для посадки, насипають на дно пісок або золу, щоб самі зубки не торкалися землі. Кажуть, що так їм легше буде вкоренитися.

Якщо «насіння» все ж проросло до морозів, їх обов’язково потрібно прикрити нетканим полотном або мульчувати торфом, можна змішати деревну тирсу з землею. Навесні це все необхідно прибрати. Часник рідко вимерзає, але йому не можна дати намокнути або зіпріти під покривним матеріалом, коли земля буде відтавати.

Основний догляд за часником почнеться, коли розтане сніг.Технологія посадки і вирощування озимого часнику

Як правильно вирощувати озимий часник

Вирощування культури у відкритому грунті не вимагає спеціального догляду. Його поливають, підживлюють, прополюють при необхідності, розпушують землю. Як тільки сніг розтане і на грядку можна буде прийти, посадки підгодовують розчином курячого посліду або коров’яку, можна додати суперфосфат і калійну сіль. Правильний догляд має на увазі регулярний полив. Якщо немає дощів, то часник поливають щотижня, з поливом можна поєднувати підживлення. Якщо грунт не дуже родючий, на фазі чотирьох листочків вносять сечовину, а коли починають формуватися головки, підгодовують суперфосфатом. Щоб урожай міг зберігатися, полив краще припинити за 20 днів до передбачуваного прибирання.

При вирощувані часнику зі стрілками, їм дають вирости до 20 см, після цього їх прищипують, якщо, звичайно, господар не зацікавлений у вирощуванні бульбочек. Зазвичай у кількох рослин залишають стрілки і дають дозріти повітряному «насінню» для оздоровлення врожаю наступного року.

Щоб часникові головки швидше дозріли, від них відгрібають землю і залишають їх відкритими на третину.

Прибирання озимого часнику

Прибирати часник орієнтовно починають з середини липня. Точні терміни залежать від сорту, який вирощують, від догляду за ним, від величини цибулини, від клімату. Коли листя жовтіє і лягає на землю, пора збирати врожай. На якість головок запізнення не вплине, але якщо дозрілі цибулини залишаться в землі, то розчиняться лусочки, зубки розкриються, а в такому відкритому вигляді зберігатися довго вони не зможуть. Весь вирощений часник не може дозріти одночасно, прибирання все одно може затягнутися на кілька днів.

Прибирання озимого часникуВикопані головки залишають висихати прямо на грядці, якщо погода суха. Можна перенести їх під дах, але потрібне свіже повітря, краще з вітерцем. Цей момент підсихання завершує дозрівання часнику і догляд за ним. Через тиждень урожай прибирають в приміщення і досушують до того, що кореневу мочку без зусиль можна розтерти пальцями.

Зберігати часникові головки найкраще при температурі не вище + 3 градуси, середньої вологості, тоді можна буде вживати їх не тільки влітку, але навіть взимку.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *