Останні Записи:
  • Склад та користь кавової… Багато хто починає свій день з чашки свіжозвареної кави і після цього щоденного ритуалу завжди залишається макуха, яку можна просто викинути у відро для сміття…
  • Як і чим підгодувати… Ожина нагадує на вигляд малину. Ягоди містять цінні елементи, корисні здоров'ю людини. Відомо кілька різновидів цієї культури і кожному для хорошого врожаю потрібен правильний догляд…
  • Декабрист: види, вирощування та… Квітка декабрист (загальна назва - Зигокактус, ботанічна - Шлюмбергера) родом з Південної Америки. З тропічних лісів вона впевнено перекочувала на українські підвіконня, добре пристосувалася до…
  • Борошниста роса: ознаки захворювання… Борошниста роса входить до переліку найпоширеніших захворювань рослин. Якщо ураження не лікувати, то насадження загинуть. Про причини розвитку грибкового захворювання, ефективні методи лікування та профілактики…
  • Вирощування білої смородини: від… Біла смородина - ніжні ягоди, які схожі на дорогоцінні кристали з дрібними кісточками всередині. Її іноді розглядають як різновид червоної смородини. Чим унікальні сорти білої…
Заготівлі

Прості та оригінальні рецепти варення з агрусу

Прості та оригінальні рецепти варення з агрусу
Поділитися записом:

Багато господинь готують на зиму різноманітне варення та джеми з агрусу. Цим десертом дуже приємно ласувати в зимовий час. У цій статті ми розповімо, як приготувати смачне варення з агрусу.

Підготовчий процес

Існує багато рецептів агрусу, приготовленого з використанням різноманітних інгредієнтів. Нерідко від складу залежить назва продукту. Так, наприклад, крестове варення з додаванням листя вишні та шпинату називається смарагдове. А в царському варенні взагалі зібралися всі найсмачніші інгредієнти. Також можна приготувати десерт з цитрусовими – з лимоном або апельсином.

Незважаючи на різноманітність рецептів, для приготування кожного типу цього десерту вам знадобиться підготувати ягідки агрусу однаковим способом:

  • Насамперед ми перебираємо зібрані ягоди. Це потрібно для того, щоб відсіяти ягоди з механічними пошкодженнями, м’яті, підгнилі або покриті плямами.
  • З кожної ягоди необхідно акуратно зрізати (чи зірвати) хвостик.
  • Кожна ягода наколюється зубочисткою або звичайною голочкою.
  • Під час процесу варіння не забувайте регулярно знімати піну.
  • Ягоди зазвичай збирають до того, як вони повністю дозріють. Існує думка, що такі ягідки зберігають більше корисних речовин. Однак нічого страшного не трапиться, якщо ви нехтуєте цим правилом.

Рецепти варення з агрусу з покроковими інструкціями

У цьому розділі ми поділимося з вами основними рецептами варення з агрусу. Всі вони досить прості, тому ви впораєтеся з поставленим завданням.

Рецепти варення з агрусу: як приготувати на зиму?

«По-царськи»

Рецепт царського або як його ще називають королівського варення досить простий, і водночас оригінальний. Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 кг. ягід;
  • 1 кг. цукру;
  • 0,5 кг. апельсинів;
  • 20 мл. горілки.

Після того, як всі компоненти були зібрані, приступаємо до дій:

  1. Підготувати ягідки агрусу: помити, зірвати хвостики, а також видалити насіння, зробити акуратний надріз збоку.
  2. Покласти ягідки в глибоку миску і залити холодною водою. У такому стані вони мають провести хоча б 5–6 годин. Як варіант можете залишити їх у такому вигляді на ніч.
  3. Тепер переходимо до апельсинової шкірки. Необхідно почистити апельсин (причому краще руками, а не ножем) та замочити шкірку у воді на кілька годин. Це робиться для того, щоб вона не гірчила.
  4. Витягаємо шкірку з води, сушимо та нарізаємо смужками.
  5. Щоб зварити десерт, потрібно змішати агрус та апельсинові кірки, засипавши цукром. У такому вигляді суміш має настоюватись кілька годин.
  6. Ставимо на вогонь і варимо приблизно 15 хвилин, додавши горілку.
  7. Після того, як десерт було знято з вогню, рекомендують дочекатися, поки він охолоне, і повторити процедуру кип’ятіння.
  8. Розливаємо суміш по банках.
Рецепти варення з агрусу: як приготувати на зиму?

«П’ятихвилинка»

Цей рецепт став справжнім порятунком для сучасних господарок, адже за його допомогою можна приготувати найсмачніший десерт буквально за годину. Для приготування вам знадобляться:

  • 1 кг. ягід;
  • 1 кг. цукру-піску;
  • 1 апельсин;
  • 200 мл. води.

Тепер щодо того, як варити:

  1. Як і минулого разу готуємо ягідки.
  2. Апельсин добре промиваємо, ріжемо на невеликі шматочки, попутно дістаючи з нього всі кісточки.
  3. У глибоку миску кладемо нарізаний апельсин та ягідки агрусу. Після цього сміливо беремо в руки блендер і подрібнюємо, доки маса не стане однорідною.
  4. Тепер беремо ємність для варіння і висипаємо туди суміш, що вийшла.
  5. Додаємо в каструлю воду і цукор, доводимо до кипіння і варимо приблизно 5-7 хвилин.
  6. Забираємо з плити і залишаємо настоюватись на ніч.
  7. Вранці знову ставимо на вогонь та варимо 5–7 хвилин.
  8. Беремо попередньо стерилізовані банки і закатуємо до них приготовлений десерт.
Рецепти варення з агрусу: як приготувати на зиму?

Без варіння

Існує також рецепт приготування цього десерту без варіння, тобто у холодному вигляді. Для нього нам знадобляться лише ягоди та цукор, взяті у співвідношенні 1:1. За бажанням можете додати, наприклад, апельсин, якщо хочете збагатити смак десерту.

Алгоритм дій наступний:

  1. Агрус почистити і помити, а після процедури злити воду (можна використовувати друшляк).
  2. Висипати до ягід цукор.
  3. За допомогою блендера подрібнити до однорідної маси.
  4. Пересипати у баночки.
Рецепти варення з агрусу: як приготувати на зиму?

У мультиварці

Для того, щоб приготувати десерт у мультиварці, нам знадобиться:

  • 700 г. агрусу;
  • 0,5 кг. цукру.

Необхідно виконати такі дії:

  1. Агрус підготувати, наколоти зубочисткою і викласти в чашу мультиварки, попередньо присипавши цукром.
  2. Коли з’явиться сік, вибрати режим «Тушення» і залишити суміш у мультиварці на півгодини, не накриваючи кришкою.
  3. Вимкнути та остудити.
  4. Знову включити режим «Тушення», дочекатися, поки суміш закипить, і варити її ще 5 хвилин.
  5. Повторити процедуру ще раз.
  6. Готово, можете розливати десерт по банках.
Рецепти варення з агрусу: як приготувати на зиму?

З волоськими горіхами

Це варення для справжніх гурманів, і для його приготування вам знадобляться:

  • 1 кг. агрусу;
  • 0,5 кг. очищених волоських горіхів;
  • 1 кг. цукру;
  • 1 л. води.

Тепер приступимо до приготування:

  1. Миємо і чистимо агрус.
  2. Вичищаємо насіння і замість нього поміщаємо в ягідки горіхи.
  3. Паралельно готуємо сироп: змішуємо цукор з водою і чекаємо, доки він не розчиниться, а рідина не стане прозорою.
  4. Ягоди заливаються сиропом та залишаються на ніч.
  5. Вранці їх потрібно помістити у ємність, поставити на вогонь та довести до кипіння.
  6. Розливаємо десерт по баночках.

Ми описали 5 найбільш популярних рецептів агрусового десерту. Варення з агрусу стане відмінними ласощами для вас та вашої родини в зимовий час.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *