
Багато господинь готують на зиму різноманітне варення та джеми з агрусу. Цим десертом дуже приємно ласувати в зимовий час. У цій статті ми розповімо, як приготувати смачне варення з агрусу.
Зміст статті:
Підготовчий процес
Існує багато рецептів агрусу, приготовленого з використанням різноманітних інгредієнтів. Нерідко від складу залежить назва продукту. Так, наприклад, крестове варення з додаванням листя вишні та шпинату називається смарагдове. А в царському варенні взагалі зібралися всі найсмачніші інгредієнти. Також можна приготувати десерт з цитрусовими – з лимоном або апельсином.
Незважаючи на різноманітність рецептів, для приготування кожного типу цього десерту вам знадобиться підготувати ягідки агрусу однаковим способом:
- Насамперед ми перебираємо зібрані ягоди. Це потрібно для того, щоб відсіяти ягоди з механічними пошкодженнями, м’яті, підгнилі або покриті плямами.
- З кожної ягоди необхідно акуратно зрізати (чи зірвати) хвостик.
- Кожна ягода наколюється зубочисткою або звичайною голочкою.
- Під час процесу варіння не забувайте регулярно знімати піну.
- Ягоди зазвичай збирають до того, як вони повністю дозріють. Існує думка, що такі ягідки зберігають більше корисних речовин. Однак нічого страшного не трапиться, якщо ви нехтуєте цим правилом.
Рецепти варення з агрусу з покроковими інструкціями
У цьому розділі ми поділимося з вами основними рецептами варення з агрусу. Всі вони досить прості, тому ви впораєтеся з поставленим завданням.

«По-царськи»
Рецепт царського або як його ще називають королівського варення досить простий, і водночас оригінальний. Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 1 кг. ягід;
- 1 кг. цукру;
- 0,5 кг. апельсинів;
- 20 мл. горілки.
Після того, як всі компоненти були зібрані, приступаємо до дій:
- Підготувати ягідки агрусу: помити, зірвати хвостики, а також видалити насіння, зробити акуратний надріз збоку.
- Покласти ягідки в глибоку миску і залити холодною водою. У такому стані вони мають провести хоча б 5–6 годин. Як варіант можете залишити їх у такому вигляді на ніч.
- Тепер переходимо до апельсинової шкірки. Необхідно почистити апельсин (причому краще руками, а не ножем) та замочити шкірку у воді на кілька годин. Це робиться для того, щоб вона не гірчила.
- Витягаємо шкірку з води, сушимо та нарізаємо смужками.
- Щоб зварити десерт, потрібно змішати агрус та апельсинові кірки, засипавши цукром. У такому вигляді суміш має настоюватись кілька годин.
- Ставимо на вогонь і варимо приблизно 15 хвилин, додавши горілку.
- Після того, як десерт було знято з вогню, рекомендують дочекатися, поки він охолоне, і повторити процедуру кип’ятіння.
- Розливаємо суміш по банках.

«П’ятихвилинка»
Цей рецепт став справжнім порятунком для сучасних господарок, адже за його допомогою можна приготувати найсмачніший десерт буквально за годину. Для приготування вам знадобляться:
- 1 кг. ягід;
- 1 кг. цукру-піску;
- 1 апельсин;
- 200 мл. води.
Тепер щодо того, як варити:
- Як і минулого разу готуємо ягідки.
- Апельсин добре промиваємо, ріжемо на невеликі шматочки, попутно дістаючи з нього всі кісточки.
- У глибоку миску кладемо нарізаний апельсин та ягідки агрусу. Після цього сміливо беремо в руки блендер і подрібнюємо, доки маса не стане однорідною.
- Тепер беремо ємність для варіння і висипаємо туди суміш, що вийшла.
- Додаємо в каструлю воду і цукор, доводимо до кипіння і варимо приблизно 5-7 хвилин.
- Забираємо з плити і залишаємо настоюватись на ніч.
- Вранці знову ставимо на вогонь та варимо 5–7 хвилин.
- Беремо попередньо стерилізовані банки і закатуємо до них приготовлений десерт.

Без варіння
Існує також рецепт приготування цього десерту без варіння, тобто у холодному вигляді. Для нього нам знадобляться лише ягоди та цукор, взяті у співвідношенні 1:1. За бажанням можете додати, наприклад, апельсин, якщо хочете збагатити смак десерту.
Алгоритм дій наступний:
- Агрус почистити і помити, а після процедури злити воду (можна використовувати друшляк).
- Висипати до ягід цукор.
- За допомогою блендера подрібнити до однорідної маси.
- Пересипати у баночки.

У мультиварці
Для того, щоб приготувати десерт у мультиварці, нам знадобиться:
- 700 г. агрусу;
- 0,5 кг. цукру.
Необхідно виконати такі дії:
- Агрус підготувати, наколоти зубочисткою і викласти в чашу мультиварки, попередньо присипавши цукром.
- Коли з’явиться сік, вибрати режим «Тушення» і залишити суміш у мультиварці на півгодини, не накриваючи кришкою.
- Вимкнути та остудити.
- Знову включити режим «Тушення», дочекатися, поки суміш закипить, і варити її ще 5 хвилин.
- Повторити процедуру ще раз.
- Готово, можете розливати десерт по банках.

З волоськими горіхами
Це варення для справжніх гурманів, і для його приготування вам знадобляться:
- 1 кг. агрусу;
- 0,5 кг. очищених волоських горіхів;
- 1 кг. цукру;
- 1 л. води.
Тепер приступимо до приготування:
- Миємо і чистимо агрус.
- Вичищаємо насіння і замість нього поміщаємо в ягідки горіхи.
- Паралельно готуємо сироп: змішуємо цукор з водою і чекаємо, доки він не розчиниться, а рідина не стане прозорою.
- Ягоди заливаються сиропом та залишаються на ніч.
- Вранці їх потрібно помістити у ємність, поставити на вогонь та довести до кипіння.
- Розливаємо десерт по баночках.
Ми описали 5 найбільш популярних рецептів агрусового десерту. Варення з агрусу стане відмінними ласощами для вас та вашої родини в зимовий час.

Спокійна та відкрита до нових знань людина. Мрію найближчим часом продовжити подорожі та відкрити для себе світ з кращого боку.
Пишу тексти будь-яких форматів та тематики, але віддаю перевагу темам: кулінарія, городництво.