Останні Записи:
  • Склад та користь кавової… Багато хто починає свій день з чашки свіжозвареної кави і після цього щоденного ритуалу завжди залишається макуха, яку можна просто викинути у відро для сміття…
  • Як і чим підгодувати… Ожина нагадує на вигляд малину. Ягоди містять цінні елементи, корисні здоров'ю людини. Відомо кілька різновидів цієї культури і кожному для хорошого врожаю потрібен правильний догляд…
  • Декабрист: види, вирощування та… Квітка декабрист (загальна назва - Зигокактус, ботанічна - Шлюмбергера) родом з Південної Америки. З тропічних лісів вона впевнено перекочувала на українські підвіконня, добре пристосувалася до…
  • Борошниста роса: ознаки захворювання… Борошниста роса входить до переліку найпоширеніших захворювань рослин. Якщо ураження не лікувати, то насадження загинуть. Про причини розвитку грибкового захворювання, ефективні методи лікування та профілактики…
  • Вирощування білої смородини: від… Біла смородина - ніжні ягоди, які схожі на дорогоцінні кристали з дрібними кісточками всередині. Її іноді розглядають як різновид червоної смородини. Чим унікальні сорти білої…
Заготівлі

Рецепти домашнього варення з ожини на зиму

Рецепти домашнього варення з ожини на зиму
Поділитися записом:

Ожина має яскравий смак, в якому поєднується насолода і пікантна кислота. Не дивно, що ожинове варення виходить соковитим, ароматним і бажаним гостем на столі, особливо взимку.

Підготовка інгредієнтів для ожинового варення

Існує багато способів приготування ожинового варення. Якщо необхідне закочування без кісточок, господині необхідно опустити фрукти в гарячу воду на п’ять хвилин. Щоб плоди залишилися цілими, промивати перед варінням не рекомендується. У процесі варіння краще перемішувати масу дерев’яною ложкою.

Ягоди точно залишаться цілими, якщо масу, що варилася зовсім не перемішувати. У такому разі рекомендується похитувати ємність руками. Якщо на початку приготування десерту додати цедру цитрусових, готові ласощі будуть особливо ароматними. Готувати джем у мультиварці не рекомендується. Іноді використовують лохину, яка готується за описаним вище принципом.

Прості рецепти приготування варення з ожини

Для приготування конфітюру за найпростішим рецептом достатньо цукру та ягід. Так вийде густа маса, яка обов’язково позитивно вплине на організм. Інгредієнти слід відміряти по 1 кілограму.

Кроки приготування:

  1. Перебрати ожину, прибрати розчавлені та зіпсовані ягоди.
  2. Решту перекласти в друшляк і акуратно промити під тонким напором води.
  3. Якщо на ягідках є плодоніжки, їх необхідно акуратно видалити в процесі миття.
  4. Проварити до готовності та помістити в банки.

«П’ятихвилинка»

Ожинове варення «П’ятихвилинка» називається так через те, що готується воно в рази швидше за інші рецепти. Для нього готують такі продукти: 900 г. ягід, 900 г. цукру, 3 г. лимонної кислоти.

Рецепти домашнього варення з ожини на зиму

Покрокова інструкція:

  1. Ожину промити, дати просушитися.
  2. Викласти ягоди шарами у широку миску, кожен шар пересипається цукром.
  3. Залишити на 6 годин.
  4. Поставити на вогонь та закип’ятити.
  5. Через 5 хвилин засипати лимонну кислоту.
  6. Проварити 1 хвилину та вимкнути вогонь.
  7. Приготовлене варення розлити у банки під поліетиленові кришки.

Без варіння

У домашніх умовах готують навіть справжнісінький натуральний мультивітамін. Йдеться про варення, що складається з ягод смородини та ожини. Варто зазначити, що термін зберігання таких ласощів обмежується шістьма місяцями.

Список інгредієнтів:

  • 1 кг. смородини;
  • 1 кг. ожини;
  • 3 кг. цукрового піску;
  • великий лимон.

Ягоди та цитрусові добре вимити та висушити. Смородину та ожину пропустити через м’ясорубку, подрібнити і лимон з цедрою. Масу з’єднати у глибокій ємності, засипати цукром. Залишити на 5 годин, зрідка помішуючи. Розлити в чисті банки та зберігати в холодильнику.

З яблуками

Для варення з ожини на зиму знадобиться 300 мл. води, 1 кг. ожини, 1 кг. кислих яблук, 1,5 кг. цукрового піску, 1 ст. л. вершкового масла, 100 г. лікеру і щіпка кардамону.

Рецепти домашнього варення з ожини на зиму

Процес варіння полягає в наступному:

  1. Промити яблука, нарізати на 4 частини, почистити, нарізати тонкими кусочками.
  2. Помістити в ємність, додати воду і варити 10 хвилин, доки яблука не стануть м’якими.
  3. Видавити сік лимона, влити до варених яблук.
  4. Помістити ожину, варити масу 10 хвилин, помішуючи і прибираючи піну.
  5. Залити лікер і посипати кардамоном, варити 3-4 хвилини, охолодити.
  6. Розлити в чисті ємності та закрити поліетиленовими кришками.

З малиною

Малина і ожина – ідеальне поєднання, що приносить користь організму. Особливо актуально в зимовий період та у розпал простудних захворювань.

Для приготування ароматних ласощів знадобиться по 500 г. малини та ожини, 900 г. цукру.

Процес приготування:

  1. Перебрати, вимити та обсушити ягоди, видалити плодоніжки.
  2. Пересипати ягоди у різні ємності.
  3. Засипати однаковою кількістю цукрового піску.
  4. Дбайливо перемішати, залишити на 10 годин у прохолодному місці.
  5. У міру появи соку перелити його в ту саму ємність.
  6. Після 10 години сік прогріти, перемішати.
  7. Додати ягоди малини та ожини.
  8. Довести до кипіння і залишити варитися 5-6 хвилин, пінку, що з’явилася, прибрати.
  9. Вимкнути вогонь та повністю остудити масу.
  10. Наново поставити ємність на вогонь і кип’ятити 5 хвилин.
  11. Розфасувати у стерилізовані банки.

З бузиною

Смачним та корисним виходить ожинне варення з бузиною. Необхідно запастися 400 г. ожини, 400 г. слив, 200 г. малини, 200 г. бузини, 1,2 кг. цукрового піску, 5 гвоздиками та 0,5 склянки лимонного соку.

Рецепти домашнього варення з ожини на зиму

Інструкція приготування:

  1. Вимити бузину, малину та ожину, помістити в одну каструлю.
  2. Зі слив дістати кісточки, нарізати, додати до інших компонентів.
  3. Кинути гвоздику, залити водою так, щоб вона покривала фрукти на кілька сантиметрів.
  4. На середньому вогні закип’ятити.
  5. Проварити суміш 15 хвилин.
  6. Розм’якшити фрукти вилкою, пюре, що утворилося, пересипати в марлю, зав’язати і помістити в сито.
  7. Вниз поставити металеву каструлю та залишити на ніч для виділення соку.
  8. Отриманий сік перелити в каструлю.
  9. У сік додати цукровий пісок і проварити до його розчинення.
  10. Збільшити вогонь та варити 15 хвилин.
  11. Розлити по банкам та зберігати в холодильнику.

Варто додати, що ожинове варення, яке проходить мінімальну термообробку, обов’язково має стояти в холодильнику. В’язкі та густі джеми, які варилися довго, закривають закаточними кришками та зберігають при кімнатній температурі.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *