Останні Записи:
  • Як виростити перець чилі… Заморська пряність з характерним пекучим смаком, яку часто використовують для додання пікантного смаку м'ясних страв, - це яскравий і привабливий перець чилі. Якщо ви любитель…
  • Коли краще сіяти люцерну… Люди, що займаються тваринництвом, розуміють, наскільки важливо годувати худобу якісним живильним кормом. Щоб трохи заощадити, можна вирощувати на своїй ділянці люцерну, яку люблять не тільки…
  • Як прискорити дозрівання компосту:… Спеціальні добавки і правильна організація компостної купи допомагають прискорити процес дозрівання компосту. Як добавки використовують бактеріальні препарати, живих компостних черв'яків і прискорювачі компосту. Для активізації…
  • Як позбутися від чорної… Спори грибка, які ми називаємо цвіллю, вітер переносить по повітрю разом з пилом. Залетіти вони можуть куди завгодно, але розмножуються і починають активну життєдіяльність там,…
  • Як виростити мальовничу сакуру… Сакура активно використовується ландшафтними дизайнерами, якщо мова про східний стиль. Не менш розкішно дерево виглядає і в змішаних композиціях на дачі. Рівних сакурі за красою…
Гриби

Рецепти приготування компосту для вирощування шампіньйонів в домашніх умовах

Рецепти приготування компосту для вирощування шампіньйонів
Поділитися записом:

Правила вирощування печериць в домашніх умовах мають кілька нюансів. В основі лежить створення сприятливого середовища для отримання якісного врожаю. Даний субстрат можна легко приготувати самостійно.

Найчастіше компост для шампіньйонів своїми руками готують з гною коней. Цінність цієї поживної речовини полягає у високому вмісті азоту, кальцію, фосфору і калію. Також до його складу входять мідь, марганець та інші корисні елементи. Всього в кінському гної міститься до 25% органічних речовин, що сприяють росту грибів.

Для приготування компосту для вирощування грибів за класичним рецептом беруть:

  • 25 кг. кінського гною;
  • 25 кг. соломи;
  • по 2 кг. гіпсу та крейди.

Єдиний недолік, який має даний рецепт, – складність в пошуку інгредієнтів, тому сучасні грибники почали використовувати синтетичні добавки. Популярні такі рецепти:

  1. Компост на курячому посліді: 50 кг. соломи змішують з 50 кг. посліду, додають в суміш 5-6 кг. гіпсу або алебастру.
  2. Компост з тирсою: в 50 кг. соломи і тирси додають 5 кг. кальцієвого карбонату, 2-3 кг. сечовини і 7 кг. солоду.

Для чого потрібен компост шампіньйонів?

Шампіньйони не містять хлорофіл, тому не можуть самостійно синтезувати необхідні для росту речовини. З цієї причини ці гриби не ростуть на бідних грунтах і потребують підгодівлі.

Компост для вирощування шампіньйонів своїми руками

Грибний компост для шампіньйонів містить оптимальну кількість вологи і корисних мікроелементів. Це гарантує зростання плодових тіл і отримання здорового врожаю. Грибна органічна суміш продається в магазинах для садівників, але її цілком можна приготувати і вдома.

Види компосту для вирощування шампіньйонів

Для вирощування цього сорту грибів застосовуються різні види поживних сумішей. Вони відрізняються складом і особливостями використання.

Готовий компост для шампіньйонів умовно розділений на кілька груп:

  1. Натуральний – зроблений тільки з кінського гною;
  2. Напівсинтетичний – змішується з іншими видами органіки;
  3. Синтетичний – приготований без використання гною.

Не можна рекомендувати однозначно кращі рецепти компосту для шампіньйонів, так як кожен садівник вибирає суміш виходячи з власних можливостей і потреб.

Компост з натуральними інгредієнтами

Склад компосту для шампіньйонів обов’язково включає в себе три компоненти:

  • азот – зазвичай знаходиться у великій кількості у відходах життєдіяльності худоби;
  • вуглеводи – сконцентрований в сухих рослинах;
  • вуглець – міститься в гіпсі, солоді, гороховому і кістковому борошні.

У дикій природі гриби добре ростуть в місцевості, де часто пасеться велика худоба. Це пов’язано з тим, що їх гній включає величезну кількість корисних мікроелементів.

У питанні, як зробити компост для шампіньйонів, особливе місце займають солома і качани кукурудзи. Вони виконують завдання вуглецевого компоненту, тобто гарантують аерацію, адже в разі недостатньої кількості кисню всередині суміші, її ефективність буде низькою.

Приготування компосту для печериць займає 23 дня. Консистенція повинна бути однорідною і пухкою, а при стисканні не злипатися в грудку і пропускати воду.

Напівсинтетичний компост

Такий компост для вирощування шампіньйонів є більш доступною альтернативою натуральному. Для його приготування використовуються кінський гній, змішаний з курячим послідом, водою, гіпсом та соломою.

Синтетичний компост

Натуральний компост для грибів вважається найбільш гідною кандидатурою, однак кінський гній, його головний компонент, складно дістати. Тому в даний час використовують штучні суміші. Виробництво компосту для печериць має на увазі створення синтетичних сумішей, за хімічним складом і вологості не відрізняються від компосту на основі кінського гною. До складу синтетичного компосту включаються такі компоненти: солома, пташиний послід і мінеральні добавки.

Технологія приготування компосту для шампіньйонів

Щоб зрозуміти, як правильно приготувати компост для шампіньйонів, відвідайте технологією його виготовлення. При цьому важливо враховувати якість використовуваних інгредієнтів, приділити достатньо уваги підготовці інструментів і обладнання. Від цього багато в чому залежить результат.

Компост для вирощування шампіньйонів своїми руками

Матеріали та обладнання

Для приготування компосту необхідно мати:

  • рівну, забетоновану поверхню;
  • толь;
  • бочку і мішки з поліетилену.

Також запасіться вилами, плівкою і лійкою.

Підготовка

Перед тим як приступити до процесу виготовлення компосту, необхідно:

  • вибрати зручне місце;
  • знайти всі потрібні інгредієнти;
  • підготувати шланг або лійку для поливу.

Майданчик, на якій готуватимуть компост, огороджують і створюють над нею навіс. У спеціальній ємності замочують солому і залишають на три доби, а перед початком приготування стерилізують, щоб уникнути зараження цвіллю або грибками. Це можна зробити одним з двох способів:

  1. Стерилізація – солому занурюють в розчин перекису водню і води.
  2. Пастеризація – матеріал обробляють парою під впливом високої температури.

Солома і сіно після обробки не повинні мати жодних ознак гнилі або цвілі.

Етапи приготування

Швидкість, з якою дозріє компостна маса, залежить від зовнішніх умов. Чим вище температура повітря, тим швидше запуститься процес. Органічна підгодівля для шампіньйонів повинна пройти через три етапи:

  1. Розкладання. Тепло викликає процес розпаду речовин і утворення корисних сполук. Завдяки цьому з’являється сприятливе середовище для розмноження необхідних бактерій. Цей етап займає до 5 діб.
  2. Гумовання. Це термін, протягом якого формується гумус. Важливо створювати доступ до кисню на цьому етапі – періодично ворушити і перемішувати компост.
  3. Мінералізація. Це остання фаза, протягом якої всі інгредієнти розкладаються і субстрат стає придатним для висадки міцелію
Компост для вирощування шампіньйонів своїми руками

Рецепти компосту для шампіньйонів

Один з найпростіших і часто використовуваних рецептів компосту наступний:

  1. Солому розподіляють рівномірним шаром приблизно 30-35 см;
  2. Поверх насипають гній і послід;
  3. Зволожують водою і трамбують.

Ці дії необхідно повторити 5-6 разів, поки не закінчаться матеріали. Після цього потрібно створити парниковий ефект, накривши компост плівкою. Рекомендована температура – близько +45 градусів. Через тиждень субстрат перебивають вилами, а ще через 14 днів повторно поливають. Пам’ятайте, що рідина не повинна застоюватися всередині компостної купи.

Як використовувати компост?

Не поспішайте позбуватися від зайвого або відпрацьованого компосту. Після збору врожаю його можна використовувати для підгодівлі садових рослин, мульчування грядок і утеплення грунту. Компост як і раніше містить в собі корисні мікроелементи і відрізняється хорошою аерацією.

Не зупиняйтеся на приготуванні одного складу компосту для печериць в домашніх умовах. Пробуйте різні рецепти для отримання врожаю, який по-справжньому вас порадує.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *