Перець

Солодкий перець: вирощування і догляд

Солодкий перець: вирощування і догляд

Солодкий перець – теплолюбна рослина з тривалим вегетаційним періодом. Тому багато городників вважають, що ця культура годиться тільки для південних регіонів і не ризикують вирощувати її в північних областях.

Який вибрати сорт солодкого перцю?

Зараз дуже багато ранніх гібридів і сортів болгарського, солодкого, перцю. Гібриди гарні, але вимагають особливої ​​технології вирощування: необхідні теплиці або плівкові укриття, високий агрофон і рівень мінерального живлення, обов’язкове пасинкування. Тільки при виконанні всіх заходів виявляються всі їхні переваги.

Сорти, як правило, менш вибагливі, стійкі до багатьох захворювань. Тому багато городників віддають перевагу сортам, зокрема сортам раннім. Ці “робочі конячки” в основному середньо- і низькорослі, нормально ростуть і дають хороший урожай без плівкових укриттів в будь-яких регіонах країни.

Сорт «Дует»

Перцевий світлофорТривалість періоду від масових сходів до технічної стиглості 95-105 днів. Плоди конусоподібні, пониклі, з гладкою поверхнею, щільні, дозрівають дружно. Забарвлення у фазі технічної стиглості світло-зелене, майже біле, в біологічній стиглості – світло-червоне. Плоди ароматні, з високими смаковими якостями, масою 70-75 м. Товщина м’якоті околоплодника 5 мм. Урожайність 2,8-5,5 кг / м2. Сорт придатний для вирощування в теплицях і відкритому грунті.

Сорт «Вінні-Пух»

Вінні-Пух – ранній сорт. Період від сходів до технічної стиглості 100-110 днів. Плоди в стані технічної стиглості світло-зелені, а біологічної – темно-червоні, дозрівають дружно. Поверхня гладка. Товщина м’якоті околоплодника 5-6 мм. Маса 50-70 г. Рекомендується для вирощування в теплицях і відкритому грунті. Урожайність – 1.5- 5,0 кг / м2.

Сорт «Тополин»

Сорт ранній. Період від сходів до технічної стиглості 110-120 днів, до біологічної – 130-140 днів. Плоди конусоподібної форми, забарвлення їх в фазі технічної стиглості світло-зелене, в біологічній – темно-червоне. Товщина м’якоті околоплодника 5-6 мм. Маса 100-150 г. Сорт добре зарекомендував себе в безрозсадній культурі. Плоди легко відділяються від стебла. Урожайність 4,5- 5 кг / м2. Плоди використовують у фазі технічної та біологічної стиглості в консервуванні та кулінарії.

Сорт «Ластівка»

Сорт середньоранній. Період від сходів до технічної стиглості 115-122 днів, до біологічної – 135-145 днів. Плоди овально-конусоподібної форми, у фазі технічної стиглості світло-зелені, в біологічній – темно-червоні, дозрівають дружно. Товщина м’якоті околоплодника 5.5 мм. Маса 30- 100 г. Рекомендується для вирощування у відкритому і захищеному грунті. Урожайність 2,5-5 кг / м2.

Сорт «Вікторія»

Сорт середньоранній. Період від сходів до технічної стиглості становить 115-128 днів, до біологічної стиглості – 137-150 днів. Плоди конусоподібні. широкі, пониклі, 2-4-камерні, забарвлення їх в фазі технічної стиглості світло-зеленого розфарбування, а біологічної – темно-червоного. Товщина м’якоті околоплодника 5-6 мм. Маса 100-120 грам. Плоди мають високу лежкість і транспортабельність. Рекомендується для вирощування у відкритому грунті розсадним і безрассадним способами. Урожайність 2,5-6 кг / м2.

Сорт «Політ»

Сорт середньоранній. Період від сходів до технічної стиглості 115-125 днів, а до біологічної – 130-140 днів. Плоди конусоподібні, забарвлення їх в фазі технічної стиглості світло-зелене, в біологічній – темно-червоне. Товщина м’якоті околоплодника 5.5-6 мм. Маса – 100-130 г. Урожайність 4-6 кг / м2.Солодкий перець

Сорт «Прометей»

Сорт середньоранній. Період від сходів до технічної стиглості 118-125 днів. Плоди циліндро-кубовидної форми, зелені в фазі технічної стиглості і темно-червоні – в біологічній. Товщина м’якоті околоплодника 5,5-6 мм. Середня маса 100 г. Смакові якості високі. Урожайність 4,5-5 кг / м2.

Сорт «Товстий барон»

Період від сходів до технічної стиглості 128-130 днів до біологічної – 138-145 днів. Плоди матові, конусовидно-циліндричної форми, пониклі, у фазі технічної стиглості світло-зелені, в біологічній – червоні. Товщина стінок – 6 мм. Середня маса 140 г. Хороші смакові якості. Рекомендується для вирощування на присадибних ділянках. Середня врожайність 4,8 кг / м2.

Сорт «Богатир»

Сорт середньостиглий. Період від сходів до технічної стиглості 125-135 днів, до біологічної – 145-160 днів. Плоди конусовидно-призмовидної форми. 2-4-камерні, в фазі технічної стиглості світло-зелені, в біологічній – червоні. Товщина м’якоті околоплодника 5,1-5,6 мм. Маса 150-180 г. Смакові якості добрі. Рекомендується для вирощування на присадибних ділянках та в плівкових теплицях. Плоди придатні для перевезення на далекі відстані. Урожайність 3.5- 7 кг / мг. Плоди універсального призначення, особливо рекомендуються для консервування.

Вирощування солодкого перцю

Плоди болгарського перцюУ наших кліматичних умовах солодкий перець вирощують в кілька етапів, починаючи з посадки розсади в лютому-березні.

Підготовка насіння

Розсаду перцю вирощують так само, як розсаду помідорів, але насіння висівають якомога раніше (в середині лютого). Для розсади відбирають високоякісне насіння, знезаражують їх в розчині марганцівки (1 г на 0,5 л води) протягом 25-30 хвилин.

Знезаражені насіння промивають і накривають вологою тканиною, змінюючи температуру протягом 5-6 днів (вдень 20-22 ° С, вночі в холодильнику 2-3 ° С).

Після загартовування, насіння, витримують протягом 5-6 год в мішечку в живильному розчині. Склад розчину: в 1 л води розчиняють 1 чайну ложку деревної золи або 1/2 ложки нітрофосфата. Після живильного розчину насіння не промивають, а злегка просушують і висівають в заздалегідь підготовлені ящики.

Грунтосуміш в ящиках повинна бути легка, і складатися з однієї частини землі, двох – торфу, однієї частини піску. На відро суміші додають 1 склянку золи, 30-40 г. суперфосфату, 15 г. сульфату калію, 15-20 г. сечовини.

Посадка насіння

Насіння загортають на глибину 1-1,5 см, закривають плівкою або склом і ставлять у тепле місце (температура повинна бути не менше 25 ° С).

Сходи з’являються через один-два тижні. На сьомий день після появи сходів температуру знижують до 18 ° С вдень, а вночі до 15 ° С, і так протягом 6-10 днів. Потім температуру підтримують: вдень 20-25, вночі – 17-18 ° С.

Сіянці солодкого перцю ростуть в ящику до 30-32 днів, поки не з’являться один-два справжніх листочка. Пікіровку (пересадку) виробляють в горщики розміром 8×8 або 10×10 см.

Грунтосуміш для пікірування саджанців використовують таку ж, як і під час посіву. Рослини занурюють в горщики у вологу грунтосуміш до сім’ядоль. Саджанці можна пікірувати в парник або ящики.

У перший тиждень після пікіровки горщики з сіянцями ставлять в таке місце, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. Щоб розсада прижилася і нормально розвивалася, підтримують оптимальну температуру і вологість.

Полив і підгодівля розсади солодкого перцю

Поливають 2-3 рази на тиждень теплою водою. Через 20 днів після пікіровки сіянці підгодовують (на 10 л. води – 1 склянка суперфосфату).

Висадка у відкритий грунт

Розсаду солодкого перцю висаджують у відкритий грунт, коли мине небезпека заморозків, – в третій декаді травня (приблизно 20-22 травня).

Перед висадкою розсаду гартують при температурі 14-15 ° С, періодично виносячи її на відкрите повітря. Напередодні розсаду рясно поливають, щоб під час посадки вона не була зів’ялою, такі погано приживаються. Це затримує їх ріст, призводить до обпадання бутонів, а в підсумку – до втрати раннього врожаю.

Рослини висаджують, переважно, у другій половині дня, щоб за ніч вони могли зміцніти. У похмуру погоду можна висаджувати і вранці.

Схема висадки розсади

Схема висадки розсадиЗастосовують таку схему висадки розсади: 40-45 см між рослинами, 50-60 – між рядами.

У попередньо підготовлені лунки наливають воду (1-2 л. в кожну лунку), прогріту на сонці. Звільнивши розсаду з горщиків, поміщають її в лунки трохи глибше, ніж вона росла. Перець приживається значно гірше, ніж інші культури, тому його потрібно частіше поливати, не допускаючи пересихання грунту.

Як поливати перець?

Для кращої приживлюваності розсади солодкого перцю після посадки її поливають через 2-3 дня під корінь. Витрата води на одну рослину 1-2 л води, а в суху і жарку погоду поливи проводять щодня. Грунт навколо рослин регулярно рихлять. Під час збору врожаю перець поливають частіше, а в жаркі дні – вранці або ввечері.

Як і коли рихлити грунт?

Перець дуже добре реагує на розпушування грунту. Воно створює приплив повітря до коріння, прискорює ріст і розвиток рослин, допомагає боротися з бур’янами.

Протягом двох перших тижнів після посадки перець росте дуже повільно: у цей період зміцнюється його коренева система. В цей час не треба рихлити землю в міжряддях, щоб не травмувати коріння.

Перше розпушування проводять після того, як рослини підуть у ріст. Наступні розпушування – після кожного дощу або поливу, коли грунт просохне, але ще не встигне утворитися тверда кірка.

Слід зазначити, що міжряддя треба розпушувати постійно і дуже обережно, так як стебла перцю ламкі, а коріння розташовані близько до поверхні грунту.

У період масового цвітіння проводять підгортання. Коли в грунті достатньо вологи і вона розпушена, рослини добре розвиваються, а плоди наливаються на очах.

Як підгодовувати солодкий перець?

За період вегетації перець підгодовують 3-4 рази. Першу підгодівлю суміщають з першим розпушуванням, яке проводять через 2 тижні після посадки.

Підгодовують розчином гною (1: 5) або пташиного посліду (1:10) з додаванням деревної золи.

Якщо використовують мінеральну підгодівлю, то в 10 л. води розчиняють 15-20 г. аміачної селітри, 40-50 г. суперфосфату і 15- 20 г. хлористого калію. Цього розчину вистачає на 10 рослин.

Солодкий перець на кущі

Другу підгодівлю проводять на початку плодоношення. У період масового утворення плодів потреба перцю в поживних речовинах різко зростає. Тоді проводять третю підгодівлю розчином коров’яку або пташиного посліду.

Якщо до осені рослини виснажуються і дають дрібні плоди, роблять четверту підгодівлю.

Що робити при надлишку вологи?

Під час затяжних дощів і при зниженні температури над грядкою ставлять металеві дуги і прикривають рослини плівкою. Слід зазначити, що надлишок вологи, як і її недолік, призводить до обпадання квіток і зав’язі.

Плоди дозрівають поступово. Залежно від умов вирощування, погоди і сортової приналежності вони досягають технічної стиглості через 30-45 днів після утворення зав’язі. Якщо плоди перцю не будуть прибрані в цей час, то через 25-35 днів вони досягнуть біологічної стиглості.

Щоб запобігти виснаженню рослин, а також затримки дозрівання, перші перці збирають зеленими (в технічній стиглості) і використовують для приготування консервів. Надалі, як тільки плоди досягнуть бажаного ступеня дозрівання, їх відразу збирають. Це підвищує врожайність.

Чим частіше ви збираєте плоди, тим більша кількість поживних речовин отримають нові зав’язі. Після збору плодів зав’язі на кущах починають швидко рости, і в цей період знову підгодовують рослини.

Щоб збільшити врожайність куща, його прищипують над 5-6-м листком. Цей прийом сприяє утворенню бічних пагонів, краще розгалуження. Урожайність перцю при цьому збільшується майже на 30%.

У другій половині серпня обривають на рослинах всі квітки. Це сприяє кращому дозріванню плодів, збільшення врожайності.

Солодкий перець плодоносить до самих заморозків, тому плоди збирають регулярно, щоб не допустити їх перезрівання (почервоніння) і утворення насіння, так як це стримує появу нових плодів.

Плоди перцю добре переносять дозрівання, тому доцільно знімати їх з рослин не повністю стиглими і ставити на дозрівання. Це також сприяє появі на рослинах нових плодів, збільшення врожайності.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *