Гречка

Технологія вирощування гречки, особливості посіву, догляду та збирання врожаю

Гречка – найважливіша круп’яна культура, яку вирощують в Україні. Інші її назви: чорний рис, чорна пшениця. Основним продуктом, одержуваним з гречки є гречана крупа.

А ось гречана солома не надто цінний і поживний продукт для с / г тварин, її змішують з іншими культурами для підвищення поживної цінності. Урожайність невисока, але рослина відмінно пригнічує ріст бур’яну, добре росте і служить відмінним варіантом, для посіву перед іншими культурами.

Гречка – рослина однорічна, трав’яниста, з стрижневим коренем. Листочки широкі, в формі стріли або сердечка. Суцвіття являють собою складну кисть з ароматними рожево-білими квітками.

Особливості вирощування гречки

Технологія вирощування гречки на зерно не проста, але при її дотриманні можна отримати відмінне зерно і солому.

Волога

Під час цвітіння і формування плодів для рослини важливо постійне зволоження грунту, насіння поглинають велику кількість вологи в період свого зростання. Кожен етап життєвого циклу культури вимагає свою кількість вологи: проростання і період появи квітів приблизно 12%, формування насіння 80-92%.

Тепло

Культура любить тепло і відгукується на сприятливу температуру. Поява паростків відбувається при температурному режимі близько 8 градусів, а закладка майбутнього врожаю максимальна в період спекотної погоди і підвищеної вологості 15-23 градусів.

Світло

Світловий день значно впливає на врожайність, особливо важливе освітлення під час дозрівання насіння. Період вегетації становить всього 75-85 діб, в залежності від сорту.

Грунт

Бажано розташовувати на пухкому, добре провітрюваному, живильному грунті. Оптимальні грунти для вирощування: чорноземи, окультурені торфовища, легкі суглинки, грунти зі зниженою кислотністю. Не любить і погано росте на грунтах перезволожених, з великою кількістю органічних добрив.

Застосування добрив

Коренева система мало споживає корисних речовин з грунту, тому сенсу в надмірному внесенні добрив немає. Вносять добрива з вмістом калію, фосфору й азоту під посів, в період закладки перших бутонів і потім при цвітінні культури. Восени удобрюється тільки грунт дерново – підзолисті, піщані, а чорноземи додаткового внесення підгодівлі не потребують.Особливості вирощування гречки

Обробка грунту для вирощування гречки

Ідеальними попередниками вважаються зернові і бобові рослини, картопля, цукровий буряк, озимі культури, що ростуть по чистому пару, льон, просо. Зернові бобові створюють самий поживний грунт для рослини, накопичують в грунті азот, пригнічують ріст бур’янів.

При визначенні місця для посівів варто приділити увагу близькості посадок дерев і знаходження водойм. У посадках дерев живуть комахи – запилювачі, а ще лісові посадки захищають поля від перших сильних заморозків і вітрів.

Основними напрямками передпосівної підготовки грунту полягає в:

  1. Утриманні вологи в грунті.
  2. Видаленні бур’янів.
  3. Вирівнюванні грунту.
  4. Повноцінному розпушуванні.

Перша обробка залежить від тих культур, які були попередниками. Якщо це були забруднені бур’янами бобові або зернові, то потрібно провести лущення і оранку. Завдяки цій обробці втрата вологи скорочується, зменшується кількість бур’янів і краще опрацьовується грунт.

Лущення здійснюється відразу ж після збирання попередніх культур, що підвищує його ефективність. Глибина обробки залежить від кількості бур’янів. На сильно засмічених грунтах лущення проводять двічі глибшими лущильниками і культиваторами. Часто до лущильників підвішують важкі борони.

Після стерньових лущення грунту проводять на глибину 10-12 см, а приблизно через 15 днів для знищення бур’янів роблять оранку плугами на орний шар. Після зернобобових, як правило, обмежуються тільки дискуванням.

Після картоплі і буряка лущення не застосовується, а при посіві гречки після багаторічних трав передпосівна підготовка укладена тільки в оранці плугом. Коли настає фізична стиглість, проводять культивацію і боронування.

До посіву потрібно провести мінімум 2-3 обробки культивацією, першу до 12 см, другу приблизно через 10 днів на 10 см, третю через тиждень на 8 см. Культивація безпосередньо перед самим посівом робиться на глибину висіву насіння.

Фахівцями вважається, що максимальний урожай виходить від великовагового виконаного насіння. Перед посівом його необхідно пересортувати за вагою та розміром на пневматичних сортувальних установках або сортуванням за допомогою води. А після проведення цих процедур його висушують до стану сипучості.

Особливості посіву гречкиТермін посіву вибирають згідно агротехнічних рекомендацій, слідуючи наступним умовам:

  • Заморозки неприпустимі на початку росту і в кінці вегетаційного періоду.
  • Період утворення бутонів і формування зерна вимагає високих температур, приблизно + 24-28 градусів.
  • Період плодоношення і масового цвітіння має бути найбільш вологим періодом.

Особливості посіву гречки

Сіють гречку широкими рядами 40-50 см з нормою висіву рівній 1,3 млн насіння на 1 га. Якщо ж рядки робити частіше, то рослини будуть затінювати один одного, погіршується ріст і розвиток, сповільнюються обмінні процеси. Глибина загортання залежить від типу грунту. На глиняних, важких – близько 5 см, на окультурених, доглянутих ділянках – 6 см. При пересохлому грунті, насіння заглиблюють ще нижче – до 8 см.

Догляд за гречкою

Початковий догляд до появи перших сходів полягає в боронуванні і проведенні обробки міжрядь. Так, волога зберігається в грунті, знищуються бур’яни, поліпшується надходження кисню до насіння. При рідкісних міжряддях боронування посівів не проводиться, адже борони видаляють не тільки бур’яни, а й саму пророслу гречку.

На сильно засмічених бур’янами травами землях використовують спеціальні хімічні препарати, так звана «хімічна прополка» за кілька днів до проростання насіння. Якщо молоді сходи починають піддаватися хворобам і численним шкідникам (блішки, совок, луговий метелик) застосовуються інсектициди.Догляд за гречкою

Накочення грунту проводять кольчато – зубчастими і шпоровими катками. Хорошим ефектом володіє і підгортання рослин, воно сприяє появі додаткових коренів і безпосередньо впливає на врожайність, підвищуючи її.

Цвітіння і запилення гречки

Квітучі поля гречки посівної – прекрасне видовище. Квітки розпускаються по черзі, утворюючи пишні красиві рожеві кисті, кожна з квіток розпускається всього на добу, а кисть продовжує цвісти протягом півтора – двох місяців.

Для отримання хорошого врожаю необхідно якісне запилення рослин. Для цієї мети на 1 га. посіяної площі досвідчені рослинники заводять кілька сімей бджіл. Перед початком цвітіння гречки ці сім’ї вивозять на поля і тримають у своєму розпорядженні на відстані 350-500 м один від одного, щоб забезпечити правильне і повноцінне запилення.

Такий прийом підвищує врожайність на 50-60%, забезпечити такі показники іншими методами окрім бджіл, просто неможливо.Цвітіння і запилення гречки

Організація прибирання гречки

Також, як і квітки цвітуть по черзі, так і зерно дозріває нерівномірно. Як правило, дочекатися повної стиглості всього зерна практично неможливо, тому до збирання врожаю переступають, коли самі нижні кисті наллються зерном, стануть важкими і приблизно 70% зерна побуріє, тобто досягне технічної стиглості.

Так рослини найкраще просушуються до потрібної вологості і дозрівають в валках, добре обмолочуються і значно скорочується втрата зерна. Роздільне збирання гречки доцільніше інших методів, так як є найефективніше і зберігає технологічні та посівні якості рослини.

До збирання врожаю приступають рано вранці або ввечері, коли вологість повітря максимальна. Гречку скошують спеціальними комбайнами, які проводять не тільки покіс, а й первісну обробку зерна, закінчують збиральну не пізніше ніж за 5 днів. Найкращою висотою зрізу вважається 16-20 см.

Якщо гречка висівалася рядами, то косити її рекомендується уздовж рядів, якщо посіви робилися по широкорядному принципу, то косять під кутом в 45 градусів. Таким чином можна домогтися зниження втрат при збиранні врожаю.

Оскільки на рослині одночасно присутні плоди різного ступеня стиглості, то в подальшому буде потрібно його обробка в зерноочисній установці.

Первинне очищення відбувається на повітряно – решітних машинах з решітними циліндрами, у вторинному очищенні використовують плоскі решето. Сильно забруднене зерно потрібно ще ретельніше очищати на пневматичних сортувальних столах.

Для зберігання підходить зернова маса до 15% вологості.

Насіннєвий матеріал зберігається в сухих приміщеннях, часто в тканинних мішках, укладаючи окремо кожну партію на піддон або настил. Висота такого штабеля повинна бути не більше 9-10 метрів, ширина – не більше 3 метрів. Якщо зерно зберігається насипом, шар формують до 2,5 метрів.

Гречка – культура досить примхлива, і при її вирощуванні немає робіт основних і вторинних, кожен агротехнічний прийом важливий і впливає на майбутній урожай.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *