Гарбузи

Вирощування гарбуза: від посадки до дозрівання

Вирощування гарбуза: від посадки до дозрівання

Рідкісний городник не вирощує гарбузи. Навіть якщо людина з якоїсь причини не вживає в їжу цей корисний в усіх відношеннях продукт, то садить рядок – інший на корм домашнім тваринам. Поговоримо про особливості вирощування гарбуза у відкритому грунті і розсадним способом.

Посадка гарбуза: грунт і розміщення

Хоча гарбуз – найбільш холодостійкий серед баштанних овочів, він теж любить тепло. Тому насіння цієї культури потрібно висаджувати в кінці квітня – на початку травня, коли грунт прогріється і встановиться стійка погода. Росте вона практично на будь-якому грунті з достатньою кількістю поживних речовин. Однак кращими є супіщані, легкосуглинкові родючі землі з нейтральною реакцією (тільки не засолені або перезволожені).

Вибираючи ділянку, обов’язково враховуйте попередні культури. Кращі з них – капуста, картопля, томати, кормові та столові буряки, зернові та зернобобові культури, однорічні кормові трави. Розміщення після кабачків, патисонів, огірків неприпустимо. До речі, гарбуз можна посадити там, де зібрано ранній урожай редиски, шпинату, салату.

Сусідами гарбузів часто стають картопля, кормові буряки. Садять їх і біля кукурудзи, кущової квасолі. Зрештою, непогано почувається гарбуз навіть біля огорожі, адже для них практично немає різниці між освітленими і затіненими ділянками.

Технологія вирощування гарбузів у відкритому грунті

Щоб виростити великі плоди, перш за все відберіть якісний репродуктивний матеріал. Доцільніше використовувати 3-річне насіння. Попередньо їх протягом 6-8 діб прогрівають на сонці. Потім зернам слід прорости: на добу замочіть їх у воді кімнатної температури, а потім тиждень тримайте в теплому місці. Висаджування проводять тоді, коли температура грунту на глибині 10 см буде в межах + 13-14 “С (якщо земля буде холодніше – насіння загине).

Технологія вирощування гарбузів у відкритому грунтіНайефективніше садити гарбузи гніздовим методом, розміщуючи рослини на відстані 70-140 см (залежно від сорту). При малій площі харчування плоди будуть дрібними.

Викопавши ямку, внесіть в неї 2-3 кг перегною і склянку золи. Все це ретельно перемішайте з грунтом. Якщо ж земля суха, в ямку попередньо потрібно влити 1-2 л. теплої води. Потім вкиньте 3-5 насіння (на відстані 3-4 см. одне від іншого). Глибина загортання – 5-6 см. Поверхня злегка ущільніть і замульчуйте торфом або перегноєм.

Відразу після появи перших сходів проводять неглибоке розпушування міжрядь (на 5-6 см). Через 10-15 днів можна повторити процедуру, розпушити грунт трохи глибше. Так ви пригальмуєте бур’яни і забезпечите збагачення грунту навколо рослин киснем. У фазі першого справжнього листка посіви проріджують, залишаючи 1-2 найбільш розвинені рослини.

Вирощування гарбуза через розсаду

Практикується і вирощування гарбузів розсадним способом. Особливо це доцільно в північних районах з коротким вегетаційним періодом. В такому випадку овочі отримують можливість дозріти. Також можете спробувати виростити гарбуз через розсаду, якщо хочете отримати її до столу якомога раніше.

Розсада гарбузів погано переносить пересаджування. Тому її потрібно вирощувати без пікірування. Перед посівом заздалегідь замочені насіння потрібно витримати у вологій тирсі або піску, поки не з’являться невеликі корінці. Потім по одному зернятку висаджуйте в наповнені грунтовою сумішшю горщики розміром 8 × 8 см. Глибина посіву – 2-3 см.

У такій тарі рослини вирощують до появи 3-4 справжніх листочків. Зволожуйте тільки теплою водою, стежачи, щоб не пересихала земля. Через 18-20 днів розсада буде готова до “переселення” на город, яка в холодних районах проводиться на початку червня.

Висаджують розсаду на удобрену перегноєм ділянку. Робити це краще під час похмурої погоди. Попередньо лунки щедро полийте. Важливо, щоб земля була щільно притиснута до коріння, інакше можуть утворитися порожнечі, які будуть перешкоджати доступу води до рослини. Зауважимо, що розсаду розміщують глибше, ніж вона росла в горщиках (аж до сім’ядольних листків). Тоді у гарбуза буде утворюватися багато додаткових коренів.Посадка гарбуза і вирощування: полив гарбуза і догляд у відкритому грунті

Подальший догляд за гарбузом

Гарбуз дуже невибагливий. Часто весь догляд за нею городники обмежують посадкою, пускаючи полив і інше на волю природи. При цьому гарбуз на відміну від інших баштанних цілком непогано росте. Але якщо приділити рослині побільше уваги, вона віддячить!

Основний догляд за гарбузом після посадки полягає в поливі, підгодівлі і, за бажанням, у формуванні куща. При вирощуванні кормового гарбуза формування можна пропустити.

Полив і підгодівля

Будучи рослиною вологолюбною, на що вказує коренева система гарбуза і великі листи, гарбуз потребує великих обсягів поливу. Висмоктуючи вологу з грунту, вона тут же випарується її через листя, тим самим забезпечуючи собі комфортні умови парника в системі власного куща. Це необхідно рослині для формування жіночих суцвіть. Ці суцвіття не переносять спеку і сухість. Тому особливу увагу поливу необхідно приділити в період цвітіння тикви.

Вода, використовувана для поливу, не повинна бути нижче + 20С. Не поливають гарбуз водою з джерел або артезіанської свердловини, так як холодна вода здатна знищити рослину. Перед поливом необхідно розпушити грунт на глибину до 10-12 см, не ушкоджуючи при цьому верхню частину кореневої системи, а також видалити сорняки.

Обов’язкові підгодівлі гарбуза, не рахуючи внесення органіки при посадці, бажано провести два рази:

  • Перша підгодівля – при появі трьох або п’яти справжніх листочків. У грунт вносять нітрофоску в кількості 10 гр. на кущ в сухому вигляді.
  • Друга підгодівля – на самому початку утворення батогів з внесенням нітрофоски, розчиненої у воді, в кількості 15 гр. на кущ рослини.

Додатково можна підгодувати гарбуз золою і зольними елементами з розрахунку 1 стакан на кущ. Також не зашкодить підгодівля розчином коров’яку з розрахунку 1: 8. Вноситься по одному відру на 5-6 кущів на початку вегетаційного періоду і по одному відру на 3 рослини в період дозрівання плодів.Як вирощувати гарбуз

Формування куща гарбуза: пасинкування

Правильне формування рослини включає в себе поняття пасинкування і прищипування. Пасинкуванням називають видалення зайвих пазушних пагонів. Їх краще видаляти молодими не довше 7 см. У кущового гарбуза перший плід формується на основному пагоні. Весь час, поки кущ росте, його потрібно проріджувати, прибираючи зайві пагони, кущ не повинен бути дуже густим. Досвідчені городники контролюють кількість плодів.

Гарбуз культивують кустовую і плетистую. Особливість довгоплетистих сортів полягає в їх швидкому зростанні. Чим більш поживний грунт, тим більше батогів наростає. Якщо господар хоче багато плодів, а їх розмір його не цікавить, то він розкладає батоги так, щоб вони не заважали один одному, не закривали сонце, прибирає зайве листя. Батог присипають вологим грунтом, тоді вони дають додаткові корені, що робить їх стійкішими і дає додаткове харчування. Тільки в цьому і полягає формування рослини.

Якщо ви не впевнені, що гарбуз визріє до холодів або хочете вплинути на кількість плодів, в обох випадках потрібно зробити прищипування. Його мета – зупинити зростання батога. На основний батог дозволяють зав’язатися 3-4 плодам, після останнього відраховують 5 листочків і відщипують нирку зростання. З бічними пагонами роблять те ж саме. Кількість бічних батогів обмежують раніше, якщо є таке бажання: коли з декількох пагонів можна виділити пару найсильніших після основного, їх залишають, а інші видаляють. Це дозволяє рослині (або змушує її) направити всі сили на визрівання плодів. Подальший догляд, теж спрямований до однієї мети, допомагає досягти бажаного результату.

Прищипування допоможе і в тому випадку, якщо дачник хоче виростити багато плодів на одній рослині. В такому випадку ще раніше припиняють зростання основного батога – після 1-2 зав’язей, це стимулює утворення бічних, на яких зазвичай буває більше жіночих квіток, а значить, при певному догляді вийде більше плодів.

Підсумуємо: щоб виростити якісний урожай гарбуза в умовах власного городу, необхідними умовами є: правильна посадка рослини, ретельний полив, своєчасна підгодівля і формування куща для регулювання плодоношення. Втім, все залежить від ваших цілей. Вегетаційний період гарбуза триває близько трьох місяців. За 90 днів, не докладаючи великих зусиль і трудомістких операцій, можна виростити на своїй ділянці смачний і корисний продукт.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *