Останні Записи:
  • Як виростити перець чилі… Заморська пряність з характерним пекучим смаком, яку часто використовують для додання пікантного смаку м'ясних страв, - це яскравий і привабливий перець чилі. Якщо ви любитель…
  • Коли краще сіяти люцерну… Люди, що займаються тваринництвом, розуміють, наскільки важливо годувати худобу якісним живильним кормом. Щоб трохи заощадити, можна вирощувати на своїй ділянці люцерну, яку люблять не тільки…
  • Як прискорити дозрівання компосту:… Спеціальні добавки і правильна організація компостної купи допомагають прискорити процес дозрівання компосту. Як добавки використовують бактеріальні препарати, живих компостних черв'яків і прискорювачі компосту. Для активізації…
  • Як позбутися від чорної… Спори грибка, які ми називаємо цвіллю, вітер переносить по повітрю разом з пилом. Залетіти вони можуть куди завгодно, але розмножуються і починають активну життєдіяльність там,…
  • Як виростити мальовничу сакуру… Сакура активно використовується ландшафтними дизайнерами, якщо мова про східний стиль. Не менш розкішно дерево виглядає і в змішаних композиціях на дачі. Рівних сакурі за красою…
Кабачки

Все про вирощування кабачків від посіву до збору врожаю: рекомендації і секрети досвідчених городників

Все про вирощування кабачків від посіву до збору врожаю
Поділитися записом:

Тропічний гість з Мексики кабачок давно прижився в наших широтах. Його вирощує більшість дачників, останнім часом популярність овоча значно зросла. Рослина ця в цілому невибаглива і вимагає мінімального догляду. Але для отримання багатих врожаїв варто дотримуватися рекомендацій досвідчених городників щодо агротехніки вирощування культури і вибору сорту.

Як вибрати посадковий матеріал і сорт кабачків?

Правильний вибір сорту кабачка – перший крок на шляху до отримання багатого врожаю овоча!
Основні критерії в цьому питанні:

  • Відповідність клімату регіону.
  • Терміни дозрівання.
  • Стійкість до хвороб.
  • Характеристики плодів.

Для отримання стабільного врожаю протягом усього сезону рекомендується садити кілька сортів з різним терміном дозрівання. Щоб вживати кабачки влітку і восени, варто вибирати ранньостиглі сорти, для зимового зберігання – пізньостиглі.

При виборі сорту варто звернути увагу на країну їх походження. Кабачки, виведені за кордоном, не пристосовані для культивування в багатьох регіонах з помірним і суворим кліматом. Імпортним сортам найбільше підходить вирощування в південних умовах.

Правила посадки кабачків

Попередній посів на розсаду дозволяє отримувати більш ранні врожаї, але спосіб більш енерговитратний, в порівнянні з посівом насіння безпосередньо в грунт.

Як вирощувати кабачки у відкритому грунті?

Терміни і правила посіву

При вирощуванні через розсаду посів проводять з таким розрахунком, щоб до моменту висадки рослини досягли віку 30 – 35 днів. Насіння розміщують в окремі горщики, наповнені пухким, живильним субстратом, на глибину 10 – 12 см.

У відкритий грунт насіння кабачка висівають після прогрівання грунту до + 10 градусів.

Готову розсаду кабачків висаджують після установки середньодобової температури не менше +15 градусів. У перші 10 – 15 днів рослини рекомендується на ніч утеплювати.

З метою профілактики зараження грибковими та бактеріальними захворюваннями насіння кабачка попередньо обробляють.

Етапи підготовки:

  1. Загартовування. Насіння опускають у воду + 48 – 50 градусів на 1 хвилину, а потім різко охолоджують.
  2. Знезараження. Для даної процедури використовують блідо-рожевий розчин марганцівки або препарат Фітоспорін М. Як варіант, можна замочити насіння в соку алое, розведеному водою в пропорціях 1: 1.
  3. Пророщування. Насіння укладають на зволожений ватний диск або тканину і тримають до моменту наклюкування в теплому місці.

Як вибрати і підготувати ділянку для кабачків?

Кабачок – найменш вимогливий до складу грунту і умов освітлення серед всіх гарбузових. Але найбільші врожаї можна отримати при посадці в легкі і середні суглинки або супіски. На важкому грунті рослина виходить слабо розвиненою і дає невелику кількість плодів.

Рослина найбільш комфортно почувається на нейтральних або слабокислих грунтах. Кислі грунти вимагають попереднього вапнування. Але робити це краще восени, оскільки свіже вапно рослина не перенесе.

Як вибрати і підготувати ділянку для кабачків?

Кращі попередники кабачка – картопля, капуста, цибуля, томат, кукурудза, бобові та зеленні культури. Не можна садити його після кабаків та інших гарбузових, оскільки всі вони схильні до однакових хвороб і шкідників. Повертати на колишнє місце вирощування культуру можна тільки через 3 – 4 роки.

Перед посівом насіння або висадкою розсади кабачка грунт перекопують, вносять добрива.

Ефективно підвищити родючість грунту готові мінеральні суміші, що включають не менше 12 – 13 компонентів. Важливо тільки вибирати склади, що не містять хлор: його кабачки не переносять.

Схема і технологія посадки

Кабачки – потужні, сильно розгалужені рослини і для повноцінного розвитку їм необхідно багато місця. Досвідчені городники радять розміщувати не більше 3 примірників на 1 кв. / м. Грядки розташовують на сонячному, добре провітрюваному місці. Найвигідніше садити кабачки поруч з кущами смородини, калиною, молодими деревами.

Компактні кущові сорти зручно висаджувати в бочки, наповнені в попередньому сезоні рослинними залишками. Старі, діряві ємності розпилюють навпіл і виставляють на сонячне місце. Влітку в них скидають бур’ян без насіння, бадилля, листя.

Наповнені доверху ємності поливають знезаражувальним розчином (мідним купоросом або фунгіцидом), утрамбовують вміст і зверху насипають шар перегною. Потім бочки накривають плівкою або кришками і кілька разів до настання морозів поливають теплою водою.

До наступного сезону в бочці утворюється добре перепрілий живильний субстрат для вирощування кабачків. У бочки посіяти насіння або висадити розсаду можна на 7 – 10 днів раніше, ніж на звичайну грядку, оскільки живильний субстрат ефективно зігріє коріння рослини і вбереже їх від переохолодження.

Кабачки: посадка, вирощування і догляд у відкритому грунті

Особливості догляду за кабачками

Кабачки – невибаглива і швидко розвиваюча культура, яка потребує докладання особливих зусиль. Але деяких правил догляду за рослинами для отримання рясного врожаю дотримуватися необхідно.

Полив

Зволожувати грунт під кущами потрібно регулярно, але не дуже рясно, щоб не спровокувати гниття коренів. Воду для поливу використовують теплу, відстояну не менше доби. Зволожувати грунт потрібно 1 – 2 рази на тиждень. У найспекотніші і сухі дні частоту поливів збільшують.

Кабачкам протипоказаний полив свіжої водопровідною водою, оскільки в ній може міститися хлор, який рослина не переносить.

Підживлення

Перший раз добрива вносять під кущі після формування на них не менше 5 – 6 листочків. При розсадному способі вирощування через 15 днів після переміщення рослин в грунт. Склад підгодівлі залежить від стадії розвитку рослини:

  • На стадії формування куща під корінь вносять розчин коров’яку або пташиного посліду. Кілограм свіжого гною або курячого посліду поміщають у відро і доверху наповнюють його водою.
  • Настоюють тиждень, періодично помішуючи. Перед застосуванням розводять чистою водою у співвідношенні 1:10. На кожен кущ витрачають 1 – 2 літри розчину.
  • Після початку формування бутонів і в процесі зав’язування плодів азот з підгодівлі виключають. У цей період рослинам необхідні фосфор і калій, тому використовують мінеральні суміші.
  • Квітка з розпочатим плодом найчастіше опадає самостійно. Але якщо кабачок вже досяг довжини 10 – 15 см, а бутон залишився на місці, його краще зняти. В іншому випадку кінчик плоду може загнити від перезволоження.

Профілактика і лікування хвороб

Кабачки стійкі до хвороб, але при порушенні правил агротехніки можуть зазнати зараження грибковими, бактеріальними або вірусними захворюваннями. Найчастіше на кущах діагностуються наступні недуги:

  1. Борошниста роса. Вражає кабачки при низькій температурі в поєднанні з низькою температурою повітря. Листя покривається пухким, білим нальотом, поступово починає засихати. При появі перших ознак борошнистої роси кабачки обприскують препаратами Топаз, Прогноз, Профіт Голд.
  2. Коренева гниль. Грибок вражає коріння рослин при перезволоженні грунту. Перша ознака поразки – коричневе кільце біля основи стебла. Якщо не вжити адекватних заходів, коріння повністю відмирає, і позбавлена харчування рослина висихає. На початковій стадії допомогти рослині можна поливом розчином препарату Фундазол.
  3. Верховий бактеріоз. Вражає плоди кабачків. Зав’язь зупиняється в рості і починає загнивати. В результаті формується потворний, жовтий плід, покритий бурими плямами. Розвитку хвороби сприяють поливи холодною водою або підвищена вологість повітря. Уражені бактеріями плоди зрізають з куща і спалюють. Потім кущ обробляють препаратами: Хом, оксихом.
  4. Біла гниль. Найбільш небезпечне для кабачка грибкове захворювання, якому піддаються всі рослини сімейства гарбузових. Збудник недуги – Sclerotinia Sclerotiorum, що активізується в прохолодну, сиру погоду. Спори вражають листя і стебла рослини, покриваючи їх сіруватим нальотом. Для лікування кущі обприскують препаратами Купроксат, Прогноз, оксихом.
Профілактика і лікування хвороб

Захист від шкідників

Найпоширеніші шкідники кабачків – баштанна попелиця і Паросткова муха. Комахи селяться на листках і пагонах, висмоктують з них соки, сповільнюючи ріст і розвиток рослин.

  • Баштанна попелиця. Селиться на нижній стороні листя і виглядає як дрібні горбки коричневого, зеленого або чорного кольору. Розмір шкідника близько 3 мм. уражені комахою листя скручуються, покриваються липким нальотом. Для знищення паразита використовують хімпрепарати (Метафос, Децис Люкс, Інта-вир), біологічні засоби (Фитоверм, Актофіт), народні засоби (настої махорки, оцту, господарського мила).
  • Паросткова муха. Вражає молоді пагони кабачків. Найбільш небезпечні для рослини личинки, що вилупилися з відкладених на листках яєць. Вони можуть знищити молодий кабачок за 2 – 3 тижні. Муха зимує в грунті і вилітає для розмноження в кінці травня. Для захисту від комахи рослини і грунт поливають розчином солі – 200 г. на 10 л. Допомагає також внесення в грунт перед перекопування порошку Фуфанон.

Чому з’являються пустоцвіти у кабачків і як цього уникнути?

Цвітіння за чоловічим типом, іменоване в народі пустоцвіти, відбувається на кабачках при наявності наступних умов:

  1. Несприятлива погода. Якщо стоїть волога, холодна погода, кущі потрібно накривати на ніч нетканим матеріалом, накинутим на каркас. У спеку рослини обприскують теплою водою для стимулювання запліднення.
  2. Кислий грунт. Для нормалізації кислотності грунту рослини можна полити розчином золи або перед поливом присипати грунт доломітовим борошном.
  3. Використання занадто свіжого насіння. Чоловічі квітки утворюються на рослинах, отриманих з насіння, зібраних в попередньому сезоні. Знизити кількість пустоцвітів допоможе використання посадкового матеріалу у віці 2 3 років.
  4. Перегодовування азотними добривами. Надлишок органіки в підгодівлі викликає бурхливе зростання бадилля на шкоду формуванню бутонів і зав’язі.
  5. Зараження рослин грибковими або вірусними хворобами. Найчастіше зав’язування плодів заважає вірус огіркової мозаїки. Для профілактики рослину обробляють інсектицидами: Актара, Актеллік, Інта-вир.
  6. Відсутність комах-запилювачів. На кількість плодів безпосередньо впливає якість запилення квітів рослини. Щоб залучити до кущів комах, їх обприскують розчином цукру (100 г. на 1 л.) Або борної кислоти (2 г. на 10 л). Можна поставити на грядки відкриті ємності з невеликою кількістю меду, розведеного водою: це приверне до рослин бджіл.
Все про вирощування кабачків від посіву до збору врожаю

Збір врожаю кабачків і організація зберігання

Щоб відокремити плід від куща, його злегка прокручують. Можна зрізати кабачок гострим, продезинфікованим ножем. В цьому випадку необхідно залишити пеньок завдовжки не менше 5 см.

Для зберігання придатні добре визрівші плоди з твердою шкіркою. Зберігають кабачки в сухому прохолодному приміщенні. У погребі чи підвалі деякі сорти можуть лежати до півроку, не втрачаючи смакові якості.

Вирощування кабачків – нескладне заняття, з яким впорається навіть початківець городник. Культура дуже продуктивна і при створенні оптимальних умов дає рясний якісний врожай смачних плодів для вживання в свіжому або консервованому вигляді або тривалому зберіганні.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *