Останні Записи:
  • Склад та користь кавової… Багато хто починає свій день з чашки свіжозвареної кави і після цього щоденного ритуалу завжди залишається макуха, яку можна просто викинути у відро для сміття…
  • Як і чим підгодувати… Ожина нагадує на вигляд малину. Ягоди містять цінні елементи, корисні здоров'ю людини. Відомо кілька різновидів цієї культури і кожному для хорошого врожаю потрібен правильний догляд…
  • Декабрист: види, вирощування та… Квітка декабрист (загальна назва - Зигокактус, ботанічна - Шлюмбергера) родом з Південної Америки. З тропічних лісів вона впевнено перекочувала на українські підвіконня, добре пристосувалася до…
  • Борошниста роса: ознаки захворювання… Борошниста роса входить до переліку найпоширеніших захворювань рослин. Якщо ураження не лікувати, то насадження загинуть. Про причини розвитку грибкового захворювання, ефективні методи лікування та профілактики…
  • Вирощування білої смородини: від… Біла смородина - ніжні ягоди, які схожі на дорогоцінні кристали з дрібними кісточками всередині. Її іноді розглядають як різновид червоної смородини. Чим унікальні сорти білої…
Город

Як росте спаржа на городі, як її посадити та виростити?

Як росте спаржа на городі, як її посадити та виростити?
Поділитися записом:

Спаржу (або аспаргус) люди культивують протягом останніх 2,5 тисяч років. Але знають, як виростити спаржу на дачі правильно, лише одиниці.

Справа в тому, що шаленою популярністю ця рослина не користується через свою примхливість і вимогливість до умов вирощування. У цій статті ми докладно розглянемо догляд та вирощування у відкритому грунті всіх видів спаржі, щоб кожен міг побалувати себе вітамінами одного з перших весняних овочів.

Загальні відомості

Спаржа – це трав’яниста рослинність, що у висоту досягає півтора метра. Належить до багаторічних рослин. Термін життя становить близько 25 років. Кожна рослина утворює до 50 цінних пагонів. Зовні схоже на кущ. У їжу використовуються потужні пагони, що ростуть з бруньок на кореневій системі.

Спаржа зустрічається по всій земній кулі через свою невибагливість до кліматичних умов. Їй комфортно знаходитися в регіонах з посушливим кліматом і в регіонах з морозними зимами.

При цьому легкі весняні заморозки можуть легко занапастити всі молоді рослини.

Аспарагус цінується не лише за смакові, а й за поживні якості. У його складі містяться корисні мінерали, а також вітаміни групи В, Р та С.

Види спаржі

Ботанікам відомо близько 200 представників сімейства Спаржевих, з них лише 20 можна вживати в їжу. Неїстівні види декоративної спаржі вирощують для прикраси саду або складання букетів.

Іноді у продажу можна побачити пагони зеленого, білого чи фіолетового кольору. Це не різні види аспарагусу, а той самий. Колір паростків змінюється в залежності від способу вирощування.

  1. Зелені пагони – це природний стан спаржі. Колір дає вироблення хлорофілу.
  2. Як росте спаржа білого кольору? Дуже просто: рослину накривають та позбавляють сонячних променів. Це уповільнює процес вирощування, тому ціна на білі пагони вища. Така спаржа має дуже м’який смак.
  3. Фіолетові кольори пагони набувають, побувши трохи на сонці. Якщо їх перетримати, то вони встигнуть позеленіти. Ці пагони відрізняються більш солодким смаком.

Сорти спаржі

Перерахуємо найбільш популярні сорти спаржі, що зустрічаються у продажу:

  1. Аржентельська рання. Пагони білі, завтовшки 1 см., придатні до консервації та вживання в сирому вигляді. Морозостійкий ранній сорт, стійкий до грибкових захворювань.
  2. Марія Вашингтон. Середньоранній сорт. Пагони м’ясисті, біло-фіолетові або біло-рожеві.
  3. Царський аспарагус. Висока рослина (до 2 м. заввишки). Морозостійкий та посухостійкий сорт. Майже не схильний до хвороб і шкідників.
  4. Делікатесний. Середньостиглий сорт. Пагони зелені, тонкі. Підходить для заморожування та консервації. Схильний до нападів спаржевої мухи.
Як росте спаржа на городі, як її посадити та виростити?

Де посадити спаржу?

Їстівна садова або лікарська спаржа любить добре освітлені, захищені від вітру місця у не заболочених місцевостях. Відповідний рівень кислотності – 6-7 pH. Ідеальний грунт – супіщаний.

Найкраще поселити рослину на городі біля стіни або паркану, щоб вони захищали її від несприятливих умов та вилягання.

Посадка спаржі в домашніх умовах

Посадка спаржі на дачі починається з підготовки ділянки. Її слід восени перекопати і прополоти від бур’янів. Землю варто удобрити гноєм або компостом. Кислі грунти потрібно вапнувати. Перед тим, як садити спаржу, варто визначитися з підходящим часом для посадки: навесні чи восени.

Весняна посадка

Спаржа садиться ранньою весною у грунт, удобрений перегноєм. Схема посадки 60Х30 (трохи більше 4 рослин на 1 кв.м.). Кореневища саджанців заглиблюють у землю на 30 см., закопують та поливають водою.

Осіння посадка

Восени грунт перед тим, як посадити спаржу, удобрюють не перегноєм, а сумішшю мінеральних добрив. На 1 кв. потрібно:

  • 60 г. суперфосфату;
  • 30 г. сульфату калію;
  • 20 г. амонію сірчанокислого;

Посадка аналогічна весняній, проте коріння рослин не заглиблюють, а насипають невеликі горбики зверху, щоб захистити спаржу від морозів.

Вирощування спаржі з насіння

Вирощування спаржі з насіння в домашніх умовах – трудомісткий процес з непередбачуваним результатом. Показник проростання аспарагусу дуже низький. Посів насіння проводиться у квітні в торф або тирсу. Схід з’являється протягом 10 днів. У липні розсаду пересаджують у відкритий грунт. За рік можна пересадити рослини на постійні місця.

Розмноження

Розберемо як виростити спаржу за допомогою відокремлення від дорослої рослини.

Як росте спаржа на городі, як її посадити та виростити?

Поділом куща

Найлегше спаржу розмножити діленням куща під час пересадки на інше місце. Для цього розділяють кущ спаржі на кілька частин, щоб на кожній частині залишався як мінімум один пагон. Висаджують його з відривом 0,5 м. друг від друга.

Живцями

Живцями розмножують спаржу з березня по червень. Відрізані пагони висаджують у вологий пісок та організують міні-тепличку за допомогою скляної банки. Укорінення займає 4-6 тижнів. Восени розсаду можна пересадити у відкритий грунт.

Вигонка спаржі взимку

Збирати врожай спаржі можна не лише влітку, а й узимку. Для цього використовують метод вигонки пагонів:

  • У жовтні викопують кореневища рослин та прибирають у льох.
  • На початку грудня кореневища поміщають у теплицю, близько висаджуючи їх один до одного.
  • Зверху засипають перегноєм і накривають чорною плівкою.
  • Поступово підвищують температуру від 10 до 18 градусів тепла.

Вигонка пагону дає можливість отримувати врожай протягом двох місяців до початку сезону потепління.

Догляд за спаржею

Догляд за спаржею полягає в регулярному поливі, підгортанні, підживленні та захисті від хвороб та шкідників. Поговоримо про це докладніше.

Полив

Після посадки рекомендується поливати спаржу часто і рясно, щоб рослина швидше укорінилася. Потім поливати по необхідності, не допускаючи пересихання грунту.

Підживлення

Підживлення – важлива частина вирощування спаржі у відкритому грунті. Весною вносять на 1 кв. м. посадок по 1 відру компосту. Через місяць поливають настоєм коров’яку. Після збирання першого врожаю підгодовують рослину суперфосфатами та калієм, щоб зупинити зростання пагонів та дати спаржі набратися сил. У середині літа знову удобрюють рослину та знімають другий урожай.

Збір врожаю

Перший урожай спаржі знімають через три роки після висадки рослини у відкритий грунт. Зрізають пагони, що досягли 10 см. заввишки. Збирають їх упродовж 8-10 тижнів. Рекомендується висадити два різні сорти на грядці, щоб збільшити час збирання врожаю.

Як правильно зберігати спаржу?

Зберігати зрізані пагони в холодильнику можна до 4 місяців, якщо загорнути їх у вологу тканину. Варто подбати про відсутність по сусідству з спаржею продуктів із різким запахом, оскільки вона легко може ними просочитися. Пагони укладають вертикально, щоб уникнути деформації.

Також можна зберігати аспарагус у льоху. Соковитість та м’якість спаржі можна зберегти, якщо присипати врожай піском.

Ще один популярний спосіб – заморозка. Для цього сортують пагони за товщиною, промивають і пов’язують як пучки. Товсті пагони поміщають у киплячу воду на 4 хвилини, а тонкі на 2. Після цього спаржу остуджують, укладають у пластикові контейнери та заморожують.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *