
Почесне місце в кулінарному мистецтві займає петрушка. Ця ароматна, красива і корисна рослина любить використовувати практично кожна господиня. Пряна зелень дуже цінується за свій багатий склад, в якій міститься безліч вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин. У будь-який час року петрушка є бажаним гостем на столі в якості прянощів або як прикраса страви.
Для того щоб заощадити сімейний бюджет і не витрачати великі гроші на придбання зелені в зимовий сезон і ранньою весною, можна виростити її на підвіконні в звичайній квартирі. Багато господинь вже давно цим займаються, використовуючи для вирощування насіння або коренеплоди.
Зміст статті:
Вимоги до умов утримання петрушки на підвіконні
Дворічна зелена культура ділиться на два види. Одні сорти вирощують для використання зелені, а інші – для отримання коренеплоду. У насінні міститься велика кількість ефірних масел, які уповільнюють процес проростання, він відбувається тільки через 15-20 днів після посіву.
Петрушці потрібна родюча і поживна грунтова суміш. Можна придбати готову, призначену для вирощування розсади овочів або для квіткових культур.
Рослина стійка до низьких температур і їх перепадів. Петрушка прекрасно росте при температурі 3-4 градуси тепла і витримує заморозки до 10 градусів морозу. При високих температурних показниках зелень стає більш ароматною, але рости починає значно повільніше.
Культура негативно реагує на надлишок вологи і брак світла.
Вирощування петрушки з насіння
Для того щоб процес проростання насіння почався якомога раніше, рекомендується використовувати перевірені методи, які будуть цьому сприяти.

Замочування
Знадобиться невеликий тканинний мішечок, в який поміщають насіння петрушки і залишають спочатку на 30 хвилин під проточною водою, а потім на добу в посудині з водою. Після цього проводиться легка просушка, і насіння готові до посіву. Тепер поява сіянців почнеться в два рази раніше.
Яровізація
Насіння поміщають між двома шарами вологої бавовняної тканини і залишають в приміщенні з температурою 18-20 градусів до появи перших паростків. Це станеться приблизно на шосту добу, після чого їх відразу ж переносять в холодильник на нижню полицю або в прохолодне приміщення з температурою від 1 градуса морозу до 2 градусів тепла і залишають на період від 10 до 30 діб. Після такої обробки насіння дадуть сходи вже в кінці першого тижня після посіву.
Дражування
Процедура дражування рекомендується всім дрібним насінням, в тому числі і насінню петрушки. Насіння-драже набагато зручніше висівати, вони не злипаються і розподіляються рівномірно по поверхні землі.
Спочатку посадковий матеріал необхідно зволожити, потім висипати в банку, наповнену дрібним піском або будь-яким іншим обмотуючим матеріалом, і закрити щільною кришкою. Струшуючи ємність протягом декількох хвилин, можна побачити, що насіння покриваються піском. Налипнув на дрібні насіння, він перетворює їх в «драже» розміром 2-3 мм в діаметрі. Наступний етап – просушування.
Посів насіння
Глибина посадочних лунок – близько 5 мм, ширина міжрядь – 4-5 см, відстань між посадками – 2 см. Після висівання поверхню грунту потрібно злегка ущільнити. Ідеальне місце вирощування – підвіконня, на ньому і розміщуються посадочні контейнери або ящики. Перший урожай можна буде зібрати приблизно через 40-50 днів після появи сіянців.
Вигонка петрушки з коренеплодів
Цей спосіб вирощування зелені зручний і більш короткий, ніж попередній. Урожай свіжої петрушки можна отримувати через кожен місяць. Такий варіант ідеально підходить для тих, хто використовує культуру як корисний і затребуваний весь рік товар.

Для вигонки зелені необхідні коренеплоди, які без земельної ділянки на дачі або городі не вирости. Для висівання знадобляться насіння з сортів кореневої петрушки, які до середини осені перетворяться на повноцінні коренеплоди. Зібравши останній урожай зелені, коренеплоди витягають із землі, розкладають в дерев’яні ящики і засипають піском. Зберігати рекомендується в прохолодних умовах (наприклад, в погребі чи підвалі). Другий варіант зберігання – поліетиленові пакети і нижня полиця холодильника.
При необхідності коренеплоди висаджують в різні ємності і вирощують на зелень. Відстань між посадками – 4-5 см, ширина міжрядь – близько 10 см. Полив проводиться рясний, але не більше одного разу протягом 7 днів.
Кожен коренеплід дозволяє збирати свіжу зелень 3-4 рази. Якщо провести їх посадку не одночасно, а з інтервалом в 7-10 днів, то свіже листя петрушки будуть надходити на стіл безперервно і протягом тривалого часу забезпечувати вітамінами всю сім’ю.

Я – садівник-любитель з багаторічним стажем. Моя любов до саду і городу почалася з малих років, коли ще я будучи маленькою дівчинкою допомагала мамі по городу в приватному будинку. Зараз для мене квітникарство і городництво – непросто вирощування натуральних і смачних продуктів харчування і красивих квітів, а й хобі, яке приносить багато задоволення. І тому я хочу поділитися з вами, дорогі читачі, всілякими секретами, щоб і для вас город і сад стали невід’ємною частиною життя, що дарує щастя і задоволення.