Поради

Як застосовувати коров’ячий гній як добриво

Як застосовувати коров'ячий гній як добриво

Гній. Чарівна субстанція, що дозволяє отримувати незвичайні врожаї. Дорогоцінна як на теперішній час, і недосяжна багатьом з цієї причини. Але уявімо ситуацію: ви раптом стали щасливим володарем величезної свіжої купи. Що будете робити? Потягнете на грядки. А це неправильно. Користі від таких дій не буде. Як застосовувати коров’ячий гній як добриво? Щоб користь була і результат швидкий. Давайте розбиратися.

Готуємо грамотне добриво з коров’ячого гною

Справа в тому, що у випадку зі свіжим коров’ячим гноєм швидко не вийде. Він містить занадто велику кількість нітратів, а рівень сечовини в ньому зашкалює. Всі ваші рослини отримають потужний опік кореневої системи. Ну і який буде врожай?

Вихід є. Правда, доведеться потерпіти і досить довго, хоча б рік. Для того, щоб коров’ячий гній став добривом, його потрібно скласти до купи або високий короб. Накривати конструкцію нічим не треба. А ось ретельно полити водою бажано. У такому вигляді про купу забувають як мінімум на 5-7 місяців. За цей час коров’ячий гній почне активно розкладатися, виділяючи азот.

Секрет. Щоб процес розкладання тривав, а азот не випаровується надто швидко, необхідно пресипати коров’ячий гній в купі будь-яким фосфорно-калійним добривом.

Після закінчення півроку гній в такій конструкції перегниє досить для того, щоб використовувати його як добриво на грядках.

Але все ж в ньому ще можуть залишатися частинки трави, соломи, зерна. Вас не повинно це лякати. Приблизно через садово-городній сезон від них не залишиться й сліду. Якщо ж вас все одно неприємно хвилює наявність сторонніх часток в коров’ячому гної, то доведеться почекати ще півроку. Бактерії розкладуть залишки органіки на відмінний перегній.

Порада. Щоб прискорити процес дозрівання гною, по можливості наливайте всередину купи молочну сироватку, кисле молоко або старий кефір. Тільки не треба шукати або купувати ці рідини бочками. На купу середнього розміру достатньо всього 2 л.Готуємо добриво з коров'ячого гною

Нешкідливе добриво

Трапляється і таке: люди бояться глистів і патогенних бактерій. Гній у таких господарів лежить в купі від 4 років і більше. Мовляв, чим довше, тим безпечніше. Це глибока помилка. Яйця глистів і хвороботворні мікроби гинуть в коров’ячому гної від високих температур, а не від часу. Навіть якщо гній пролежав 10 років, це зовсім не гарантія його безпеки.

Що ж робити? Підвищувати температуру всередині купи. Тільки так можна бути впевненим, що загинули всі насіння бур’яну, яйця глистів і патогенні бактерії. Для того, щоб почався розігрів коров’ячого гною, мало полити його водою і скласти в короб. Треба додати будь-яке біопаливо в розрахунку хоча б 25% від всієї маси. Тобто, якщо у вашому розпорядженні тонна коров’ячого гною, доведеться додати не менше 250 кг. «каталізатора». У цій ролі часто виступають:

  • харчові відходи;
  • зола;
  • папір;
  • соковита трава;
  • солома (сіно);
  • натуральні тканини (ганчір’я х / б);
  • стара тирса або стружки;
  • дрібні гілки.

Всі ці матеріали по можливості подрібнюють, потім перемішують з гноєм. Якщо така процедура проблематична (всяке буває), то можна просто викласти складові шарами, за принципом пирога.

Порада. Обов’язково гарненько проливають кожен шар водою. Саме висока вологість допомагає активізуватися мікроорганізмам, переробним органічні залишки в добриво.

В ідеалі пропорції коров’ячого гною і «каталізатора» повинні бути в співвідношенні 50 на 50. Але на ділі це буває складно зробити. Зате, якщо вам вдасться провести подібну операцію, то в підсумку, приблизно через 8-10 місяців, ви отримаєте відмінне добриво з коров’ячого гною. При цьому воно буде абсолютно безпечним в гігієнічному плані. Звичайно, це не означає, що його можна ложками їсти. Його можна буде вносити під всі культури без побоювань. До речі, коренеплоди таке частування не дуже шанують. А ось надземні рослини – з превеликим задоволенням.

Секрет. Повністю перегнилий коров’ячий гній являє собою субстанцію, схожу на жирну землю або компост. До речі, в ньому вміст поживних і корисних речовин приблизно наполовину нижче, ніж в напівперепрілого. Але це зовсім не применшує його цінності, як багатого добрива.

Що робити тим щасливим власникам коров’ячого гною, у яких немає можливості компостувати його?  Таким господарям доведеться замішувати коров’як. Це рідкий розчин, який буває готовий до вживання вже через 3-7 доби. Просто все залежить від температури навколишнього середовища.Коров'ячий гній як добриво на городі

Як приготувати з коров’ячого гною рідке добриво?

Порядок дій:

  1. Беруть бочку будь-якого обсягу. Краще пластикову, дерев’яну, але не металеву.
  2. На чверть заповнюють свіжим коров’ячим гноєм.
  3. На чверть будь-якою свіжескошеною травою. Підійде навіть від звичайної прополки.
  4. Додають трохи дріжджів і старого варення.
  5. Заливають чистою теплою водою, не доходячи до країв ємності приблизно 20-25 см.

Тепер це треба перемішаті дерев’яною палицею, накритий кришкою и забути на 3 доби. Або на 6 днів, якщо на вулиці прохолодно. Про початок процесса бродіння стане відомо, коли з’явиться піна на поверхні.

Як зрозуміти, що коров’як готов до вживання? Все визначається візуально. Зникає піна, пропадає характерний запах коров’ячого гною. З’являється запах перегною и прілої трави. Сама рідина становится каламутна, но помітно світлішає. І найголовніша ознака: всі компоненти опускаються на дно, а не плавають на поверхні.

Все, коров’ячий гній як добриво повністю готов до вживання. Перед безпосереднім застосуванням його необхідно розбавіти чистою водою в пропорції 1 до 10. У концентрованої рідини міститься величезна кількість вільного азоту, він миттєво спалить дрібні корінці.

Порада. Ми настійно не рекомендуємо готувати подібну суміш у великих кількостях. Вона має звички дуже швидко псуватися. А треба її небагато. Для поливу 1 кв. м. досить всього 2,5-3 літра вже розведенного водою настою.

Кілька корисних рекомендацій

Для прискореного дозрівання коров’ячого гною можна використовувати природних помічників. Дощові черв’яки значно прискорюють процеси. Але, щоб їм таке житло було до вподоби, мало принести їх з саду або з городу. Крім гною має бути ще й харчування. З цією ролю прекрасно справляються харчові відходи. Зокрема:

  • бананова шкірка;
  • чайна заварка;
  • гнілі и зіпсовані фрукти, ягоди.

Тільки не варто заливати таку купу звичайною водою до стану болота. Дощові черв’яки люблять вологу, але не надмірну вогкість. До речі, вони дуже не люблять яєчну шкаралупу. І ще. Постарайтеся по можливості хоча б раз на тиждень ворушити коров’ячий гній, якщо використовуєте такий метод. Це дасть доступ кисню проникнути всередину. Процес перегнивання скоротиться в рази.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *