Поради

Як застосовувати яєчну шкаралупу в якості добрива?

Як застосовувати яєчну шкаралупу в якості добрива?

Органічні добрива зараз користуються великим попитом серед городників. Причин тут безліч: корисні властивості, екологічна безпека, висока ефективність і доступність, а також можливість самостійно коригувати склад і концентрацію в залежності від потреб рослин. У нашій статті мова піде про користь яєчної шкаралупи для харчування і зростання домашніх рослин і городніх культур. Як правильно застосовувати яєчну шкаралупу для підживлення рослин розповість наступна інформація.

Користь яєчної шкаралупи як добрива в городі

Головна перевага цього продукту – великий вміст кальцію, який до того ж добре засвоюється практично в повному обсязі. Цей компонент забезпечує хороший ріст і опірність зовнішнім факторам. Також в яєчній шкаралупі містяться важливі мікроелементи: магній, залізо, сірка, калій, фосфор і багато інших.

Всі ці елементи беруть активну участь у життєдіяльності будь-якого живого організму. Для рослин вони дуже корисні, особливо в період активного росту, а також плодоношення, тому використання «яєчного» добрива дуже благотворно позначається на врожайності і загальному стані городніх культур. Застосування для кімнатних рослин також дуже дієве, завдяки такій підгодівлі вони не потребуватимуть хімічних добавках.

Переваги добрив з яєчної шкаралупи:

  1. Високий вміст кальцію і важливих мінеральних речовин.
  2. Неможливість перевищити комфортну концентрацію.
  3. Практично ідеально для зниження кислотності грунту.
  4. Бюджетність методу також забезпечує певну популярність.
  5. Екологічна безпека, адже шкаралупа – абсолютно натуральний продукт.

Всі ці якості роблять яєчну шкаралупу просто ідеальним органічним добривом, яке до того ж ще й досить доступно протягом року.

Користь яєчної шкаралупи як добрива

Як правильно підготувати ?

Як і в кожній справі тут існує безліч нюансів. Дуже важливо назбирати необхідну кількість шкаралупи. Для забезпечення комфортного утримання необхідно внести на один квадратний метр не менше 30 штук, тому бажано заздалегідь розпочати підготовку. Оптимально буде застосування шкаралупи домашніх яєць, але підійдуть і магазинні.

Шкаралупа яєць коричневого кольору, як правило, набагато товще білих, тому їх знадобиться менше. Бажано також використовувати шкаралупу не з варених яєць, в яких вміст корисних компонентів буде набагато нижче.

Щоб уникнути появи специфічного запаху і поширення бактерій і грибка на підготовлених шкарлупках, бажано також їх добре прожарити в духовці або підсушити на плиті. Тільки після того, як шкаралупа стане повністю сухою і ламкою, можливо її подальше її зберігання. З метою оптимізації цього процесу використовується наступний метод.

Алгоритм дій по заготівлі яєчної шкаралупи:

  • шкаралупа звільняється від свого змісту, промивається і висушується;
  • зібравши кілька чистих шкарлупок, можна добре підсушити її на деку в духовці або поблизу обігрівального приладу;
  • висушена шкаралупа стає більш ламкою, тому її можна потовкти і зберігати в підходящої ємності з герметичною кришкою.

Підготовлена ​​таким чином шкаралупа може зберігатися до року без втрати корисних якостей. Сезон заготівлі можна починати в будь-який зручний для вас час, але найбільшу концентрацію корисних речовин в шкаралупі можна забезпечити, якщо використовувати продукт зимової шкарпетки, коли яйця найміцніші.

Подрібнену шкаралупу можна використовувати не тільки в якості добрив. Таку підгодівлю дають домашнім улюбленцем, особливо птахам для зміцнення кісткової структури. При деяких хворобах шкаралупу вживають навіть люди, адже кальцій в ній максимально повно засвоюється організмом і не призводить до утворення каменів і піску в нирках. Все це робить цей непримітний продукт вельми корисним в домашньому господарстві, тому його з успіхом можна вживати для самих різних цілей.

Підсумувавши, можна виділити наступні нюанси правильної заготовки яєчної шкаралупи для добрив:

  1. Бажано використовувати домашні яйця.
  2. Шкаралупу краще брати від сирих, а не варених яєць.
  3. Перед зберіганням оболонку добре миють і висушують.
  4. Після цього шкаралупу проколюють в духовці або іншим відповідним способом висушують.
  5. Для комфортного використання краще подрібнити висушену шкаралупу.
  6. Зберігати бажано в герметично закупореній ємності.
  7. Максимальна користь буде при заготівлі яєць в зимовому періоді.
Як правильно застосовувати яєчну скарлупу?

Як правильно застосовувати?

Застосування яєчної шкаралупи можна класифікувати на різні методи. Найпростіший – просто розсипати подрібнену шкаралупу навколо рослин. Часу це займе небагато, але недоліків тут буде досить багато. В першу чергу це можливість появи різних шкідників, які можуть розмножуватися в недостатньо просушеній шкаралупі, особливо якщо ви використовували свіжий матеріал. По – друге, можна випадково порізатися при обробці грунту або зборі врожаю. Гострі края шкаралупи можуть навіть зашкодити взуття або порізати ступню, тому такий варіант краще не використовувати.

Низька ефективність і довгий проміжок засвоюваності компонентів остаточно розвінчує такий спосіб підживлення. Для повноцінного харчування одного квадрата землі необхідно внести як мінімум шкаралупи від ста яєць, що погодьтеся досить багато, щоб використовувати таке добриво в промислових масштабах.

Другий і найпоширеніший метод використання яєчної шкаралупи в якості підгодівлі полягає в створенні живильного розчину. Процес цей більш трудомісткий, але і користь буде не в приклад вище.

Як зробити настій з шкаралупи для підгодівлі:

  1. Шкаралупа дрібно подрібнюється (можна використовувати блендер).
  2. Необхідну кількість подрібненої шкаралупи залити водою.
  3. Настоювати не менше трьох днів, періодично струшуючи і перемішуючи.
  4. Перед використанням можна процідити настій від осаду, а найчастіше використовують все разом.

Розрахунок необхідної кількості дуже простий: на 30 штук «комплектів» шкаралупи використовується три літри чистої води. Бажано брати відфільтровану рідину, а ще краще з свердловини або після дощу. При такому способі всі корисні речовини збагачують воду і отриманий настій набагато ефективніше, ніж звичайна шкаралупа.

Підживлення кімнатних рослин

Для використання в домашніх цілях цілком достатньо невеликих обсягів. Для цього регулярно використовуйте настій з яєчної шкаралупи, який можна приготувати за вищеописаною технологією. Залежно від кількості рослин трьох літрів настою буде досить на разову підгодівлю.

Щоб забезпечити постійний ефект можна твердий осад від такого настою внести в грунт. Для цього біля рослини викопують неглибоку лунку і вносять деяку кількість шкаралупи. При звичайному поливі поживні речовини від такого «запасу» будуть живити коріння рослини.

Яєчна шкаралупа також може служити відмінним дренажем перед посадкою. Разом з галькою і піском вона відмінно пропускає воду і поступово віддає корисні речовини, слугуючі підгодівлею рослині. Для дренажної функції шкаралупу немає необхідності перемелювати, досить трохи розім’яти в руках. Повітряний прошарок між пластинками забезпечить циркуляцію води і запобігає появі цвілі і застою рідини.

Яєчна скарлупа для городніх культур

Використання для городніх культур

Зазвичай внесення яєчної шкаралупи поєднують з щорічним перекопуванням грунту. Бажано комбінувати цю підгодівлю з мінеральними добривами. Для зниження кислотності ґрунту необхідно вносити строго дозовану кількість подрібненого порошку. На кожен квадратний метр це приблизно шкаралупа з 50 яєць. Не можна відразу внести всю кількість, краще розділити порції на три рази.

В якості мінерального добрива можна використовувати і шкаралупу від яєць інших домашніх птахів. Особливо корисні в цьому плані перепелині яйця. Цей цінний продукт давно вже довів свої корисні властивості при лікуванні найрізноманітніших захворювань і проблем. Разом з тим, перепелині яйця набагато менше курячих, тому є сенс використовувати «мікс», а не налагоджувати їх окремо один від одного.

Які рослини потребують «яєчної» підгодівлі:

  • Томати;
  • Картопля;
  • Болгарський перець;
  • Баклажани;
  • Кольорова капуста;
  • Редька і редис.

Відмінно реагує на шкаралупу кущі смородини, які також можна підгодувати цілющим настоєм. Яєчна шкаралупа – це органічне вапняне добриво, прекрасно підходить для підгодівлі городніх і кімнатних рослин. Застосування яєчної шкаралупи не вимагає особливих витрат, адже зазвичай її просто викидають. При регулярному використанні вона знижує кислотність ґрунту і підвищує її врожайність.

Застосування такого оригінального добрива вимагає дотримання деяких нюансів, а також попередньої підготовки самої шкаралупи. Бажано використовувати оболонки домашніх яєць коричневого кольору, але за відсутності такої можливості підійдуть і будь-які інші, аж до перепелиних.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *