Дім

Як зробити барбекю з різних матеріалів – п’ять моделей з інструкціями

Як зробити барбекю з різних матеріалі

Всі види барбекю – це прибудинкова піч, в якій готують не тільки м’ясо, а й рибу, фрукти, овочі, вироби з тіста. Запікання над ледь тліючим вугіллям дозволяє отримати особливий копчений смак і тонкий аромат страв. Приготування їжі на вугіллі – ціле мистецтво, чималу частку успіху в якому займає безпосередньо обладнання. Найпростішим пристроєм є решітка, встановлена ​​над прямим вогнем, але краще зробити своїми руками барбекю з цегли, каменю мул газового балона.

Варіації барбекю – моделі від простих до складних

Якщо пікніки і вечірки на свіжому повітрі – улюблений спосіб проведення часу вашої родини, саме час задуматися про створення своїми руками функціональної жаровні. Якою вона повинна бути, багато в чому залежить від розмірів виділеної під неї ділянки, матеріалів, наявних, і навичок роботи з тими чи іншими з них.

Перш за все, вирішите, що для вас буде зручніше – переносна конструкція, яку ви будете прибирати кожен раз після її використання або стаціонарна модель, що має всі шанси стати архітектурною окрасою вашого двору. Не поспішайте з вибором, у кожного варіанту є свої плюси і мінуси:

  • мобільні барбекю зазвичай компактні і легко поміщаються в багажник автомобіля, однак вони мало функціональні і недовговічні, оскільки виготовляються з тонколистової сталі;
  • стаціонарна піч – добротне споруда, до того ж, його можна оснастити вертелом, поверхнями для оброблення продуктів, полками для кухонного начиння і навіть вбудованою мийкою, але така споруда вимагає установки фундаменту і навісу, і тому дуже витратна.

Класична форма барбекю – сфера. Така модель являє собою дві круглі решітки, одна з яких служить колосником, а друга – робочою поверхнею. Вони поміщаються всередину металевих півсфер з отворами, необхідними для подачі повітря. Закрита купольна кришка добре зберігає тепло, і барбекю перетворюється в духовку-коптильню.

Не менш поширені і прямокутні барбекю – це більш сучасні моделі, що дозволяють приготувати достатню кількість продуктів за один раз. Цей варіант особливо популярний у виконанні стаціонарних печей, оскільки його можна скомбінувати з мангалом, тандир або варильною поверхнею, а також модернізувати його конструкцію, облаштувавши відсік для сухих дров, різноманітні полиці і ящики.

З чого зробити барбекю – пошук відповідних матеріалів

Матеріал – ще один ключовий фактор у вирішенні завдання, як зробити барбекю своїми руками. Із цегли, наприклад, можна спорудити конструкцію, добре зберігає жар, а значить, дозволяє економити на паливі і томити страви при більш рівномірній температурі. Метал відрізняється меншою теплоємністю, зате жаровня з нього коштує набагато дешевше, а при необхідності її можна легко демонтувати.

Цегляна вулична піч

Кам’яні барбекю у багатьох асоціюються з казковими фортецями, тому вони більше за інших претендують на виконання ролі пам’ятки садиби. Бутова споруда, без сумніву, надійна, і, цілком ймовірно, що нею будуть користуватися ваші внуки і правнуки. Але якщо ви самі не муляр, то знайти хорошого професіонала для цієї роботи досить складно, та й хороший бут теж доведеться пошукати.

Бетонні печі також заслуговують чимало похвал: литий конструкції можна надати будь-яку, навіть саму екстравагантну форму, а за рахунок додавання пористих елементів (перліту або керамзиту) спорудження виходить легким. Завдяки цьому, зникає необхідність в масивному фундаменті. Втім, є у барбекю з бетону і недоліки: для нього потрібно дорожчий жаростійкий склад, і роботи зі зведення краще довірити майстру.

Садова піч з бетонних плит

Як бачите, всі матеріали, використовувані в будівництві барбекю-жаровні, відносяться до негорючих.

Щоб місце зустрічі не довелося міняти – вибір майданчика

З міркувань пожежної безпеки слід вибирати також і місце розташування стаціонарного барбекю. Так, його не можна встановлювати поряд з будинком, дерев’яними будівлями, дитячим майданчиком і деревами (мінімальна відстань до них повинна перевищувати 6 м). Пам’ятайте, що тут також не рекомендується висаджувати в’юнкі рослини, а трав’яну галявину краще замостити тротуарною плиткою.

Крім цього, власникам зон барбекю (як переносних, так і постійних) в літній період потрібно стежити за новинами: у суху і жарку погоду за рішенням місцевої влади розведення багать, до яких прирівнюється їх використання, може бути заборонено. Будьте готові до того, що контролюючі органи при перевірці ділянки можуть зажадати пред’явити вогнегасник або ємність з водою об’ємом не менше 10 л.

Що стосується комфортної експлуатації простору, керуйтеся почуттям здорового глузду і рекомендаціями бувалих дачників:

  • вивчіть розу вітрів місцевості та обладнайте барбекю з підвітряного боку так, щоб в більшості випадків вітер дув в його сторону, а не навпаки;
  • ставте жаровню неподалік від льоху або холодильника – так ви заощадите час і сили на ходьбу туди і назад;
  • продумайте, як забезпечити майданчик зручними підходами – до будинку, хвіртки і туалету;
  • переконайтеся, щоб димоход для камина (при його наявності в проекті) є достатньо простору.

І нарешті, остаточно визначаючись з місцем розташування, виберіть майданчик з найбільш красивим видом на ділянку.

Будівництво печей – інструкції з фото і рекомендаціями

Облаштування жаровні з будь-якого матеріалу вимагає певних навичок роботи зі зварюванням, розрізанням металу, вирівнюванням поверхонь, замішування розчину і кладки. Якщо вони відсутні, за самостійне будівництво братися не варто – бригада професійних робочих заощадить і час, і матеріали.

Фундамент для стаціонарної жаровні-барбекю

Щоб конструкція з важких стінових матеріалів (цегли, бетону, каменю) була стійкою, її необхідно поставити нема на грунт, нехай навіть утрамбований і прокидаються щебенем, а на міцний фундамент. Його пристрій залежить від габаритів печі і від того, чи планується її об’єднувати з альтанкою або обідньою зоною. Розмітка ділянки за розміром решітки

Для жаровні, яка буде будуватися в одну цеглину, буде досить монолітної плити з бетону товщиною 5-7 см або дрібно заглибленого стрічкового фундаменту. На сухому, добре дренированном грунті бетонний розчин можна замінити піноблоками, і тим самим істотно полегшити монтаж підстави. Монолітний фундамент підійде і для кам’яної конструкції – в цьому випадку його можна зробити досить потужним.

Будівництво монолітного підстави почніть з підготовки ділянки. Його необхідно вирівняти і ретельно розмітити таким чином, щоб плита на 10-15 см виступала за межі печі барбекю. Далі займіться виїмкою грунту – для кам’яної конструкції глибина закладання підошви становить 50-60 см, тому роботи можна виконати вручну. Цегляні і металеві печі заглиблення не вимагають, і бетон заливається практично на землю. Монолітне (плаваюче) підстава під барбекю

Після цього на поверхні землі закладіть плитний пиріг, що складаються з декількох шарів:

  1. Зволожений і утрамбований пісок.
  2. Среднефракціонний щебінь.
  3. Підошва з бетону.
  4. Арматурний каркас.
  5. Основна бетонна плита.

Розчин для плити приготуйте, виходячи із пропорції цементу, піску і щебеню 1: 3: 5. Відповідь на питання, чи потрібна арматура в вашому випадку, залежить від характеристик грунту: неоднорідну структуру, пучіністие і проблемні грунти рекомендується компенсувати за рахунок посилення підстави металом.

Як побудувати барбекю для дачі з цегли ?

Після того як фундамент повністю висох, приступайте до кладки п’єдесталу, необхідного в тому випадку, якщо ви вирішили будувати піч з стосом. Матеріалом для його спорудження служить облицювальна цегла, покладений на цементний розчин. Висота п’єдесталу, так само як і розміщення решітки, залежить від зростання власників ділянки, зазвичай вона становить 60-70 см.

Проста і функціональна конструкція печі з цегли

Далі необхідно облаштувати топку. Вона повинна бути виготовлена ​​з жароміцного шамотного цегли і спеціальної суміші з червоної глини. Щоб її приготувати, за 10-15 днів спробуйте визначити якість наявної у вас глини. Для цього пічники рекомендують такий спосіб:

  1. За допомогою сита очистити глину від каменів і сміття.
  2. Літрової банкою відміряти 5 порцій глини в різні ємності.
  3. У всі ємності, крім першої, додати дрібний річковий пісок: 1/10 літрової банки – в другу, ¼ – в третю, ½ – в четверту і цілу банку піску – в п’яту.
  4. У кожну ємність налити води стільки, щоб з піщано-глиняної суміші утворився густий розчин.
  5. З кожної порції виліпити кульку діаметром 5 мм і корж товщиною 3 мм.
  6. Висушити протягом 10-12 днів і промаркувати випробувальні зразки.
  7. Відбракувати рясно потріскані екземпляри, а що залишилися впустити з метрової висоти.
  8. Відзначити пропорції складу, який при падінні не розбився.

Шамотна цегла укладайте в 2 ряди, а в місцях перекриттів встановлюйте арматурні прути. Для кладки всіх елементів барбекю з цегли скористайтеся схемами-порядовками, наочно показують кількість і стан цегли в кожному ряду. Процес будівництва барбекю для дачі з цегли завершується облаштуванням димоходу і облицюванням конструкції.

Металева піч з газового балона

Набагато легше виготовити самостійно металеві барбекю. Конструкцію в формі паралелепіпеда отримують зварюванням п’яти листів заліза, викроєних за потрібними розмірами. Особливих вимог до габаритів в цьому випадку немає, хіба що для зручності приготування продуктів не рекомендується перевищувати довжину в 1 м, а ширину робити більшою, ніж половина довжини. Матеріалом може служити дахове залізо або листова конструкційна сталь товщиною 4-5 мм.

Ще більше спростити собі життя можна, якщо у вас завалявся старий газовий балон об’ємом 50 л. Товщина його стінки не перевищує 4 мм, що дозволяє розрізати метал звичайної болгаркою. Однак перед тим як зробити барбекю з газового балона своїми руками, переконайтеся, що в ньому не залишилося газу. Для цього відпиляйте вентиль ножівкою, залийте резервуар водою і тільки після цього ріжте його поверхню болгаркою.

Щоб отримати корпус печі, дотримуйтесь нескладної інструкції:

  1. Мелом накресліть поздовжні лінії різу і з’єднайте їх поперечними півкола.
  2. Виріжте кришку майбутньої печі, а на підставі – вирізи для установки шампурів.
  3. Приварите до кришки петлі, а до основи – ручки і опори.
  4. Усередині корпусу уварені куточки, які будуть утримувати грати.
  5. Встановіть решітку і переконайтеся в її горизонтальному положенні.
  6. У днище виріжте отвори, необхідні для створення тяги.

Поєднавши верхній і нижній елементи конструкції, можете прикрасити імпровізований барбекю з металу – фото внизу демонструють, наскільки оригінальним може бути таке рішення.

Середньовічні статуї – кам’яні печі на подвір’ї

Робота з натуральним (так званим «диким») каменем вимагає професійних навичок, зате створення жаровні з кам’яних блоків і облицювання під силу навіть новачкові. Завдяки нескладної технології, можна спорудити не тільки осередок, а й повноцінну майданчик. Для цього скористайтеся інструкцією по будівництву барбекю з каменю, фото різних етапів процесу і рекомендаціями по кожному кроці.
З матеріалів вам знадобиться:

  • цемент – 1000 кг;
  • будівельний розчин – 750 кг;
  • стінові блоки – 60 шт .;
  • арматура – 10-15 шт .;
  • блокові плити – 24 шт .;
  • річковий пісок, гравій, тонка плитка з каменю – по 0,5 т;
  • плита для вуличного барбекю – 0,75 т.

Альтанка для зони барбекю з пиломатеріалів

Альтанка для барбекю з бруса – пожежонебезпечний об’єкт, і захист його від вогню потрібно приділити максимум уваги. Всі дерев’яні елементи обробіть антипіренами, тоді як стать обробіть каменем або керамічною плиткою. Саму піч і допоміжні поверхні поруч з нею спорудити з вогнетривкої цегли, а опори з брусів, столи, лавки та інші займисті предмети віддаліть мінімум на метр від вогнища.

Каркас альтанки

Будівництво почніть з зведення фундаменту: для зимової альтанки це може бути стрічкова конструкція, а для жаровні залийте бетонну плиту згідно її розмірами. Після приступите до створення печі, відповідно до статті про цегляної моделі, наведеними вище. Далі обладнайте підлогу і зведіть стіни:

  1. Встановіть на бетонну основу лаги підлог, засипте простір керамзитом.
  2. Зробіть чорнову стяжку підлоги.
  3. Покладіть гідро-, а при необхідності, і теплоізоляцію.
  4. Облицюйте підлогу начисто кам’яними плитами або керамікою.
  5. Встановіть на підлогу нижню обв’язку з бруса 80х80 і з’єднайте її елементи «в лапу».
  6. По кутах конструкції змонтуйте вертикальні опори з того ж бруса і прикріпіть їх до обв’язки металевими куточками.
  7. Окремо змонтуйте і встановіть перила.
  8. З’єднайте стійки елементами верхньої обв’язки, для надійності поставте тимчасові укосіни.
  9. На землі збийте з 4 відрізків бруса піраміду – вона буде служити опорою для 4-скатної даху-шатра.
  10. Куточками і саморізами або цвяхами прикріпіть крокви до верхньої обв’язки.
  11. Накрийте дах гідроізоляцією і прикріпіть дахове покриття – шифер, бітумну черепицю, метал.

Після цього вам залишиться підвести електрику і облаштувати внутрішній простір.

Будівництво барбекю своїми руками – далеко не проста справа, проте при належному рівні ентузіазму, наявності всіх матеріалів, а також певного запасу знань з цим завданням цілком можна впоратися за кілька днів. Ваші зусилля і витрати повністю себе виправдають можливістю повноцінного відпочинку всієї родини на свіжому повітрі в будь-який час.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. поля позначені *. Required fields are marked *