Останні Записи:
  • Навіщо і коли потрібно… Мабуть, це одне з найспірніших питань, яке стосується вирощування капусти. Деякі жителі приватних будинків взагалі видаляють нижнє листя, щоб згодовувати його кроликам і птиці. Давайте…
  • Як власноруч зробити літній… Літній душ на ділянці дає дачникам чудову можливість освіжитися в спекотний день і зайнятися водними процедурами на дачі без повноцінної лазні. Готову дачну душову можна…
  • Полив томатів у відкритому… Для помідорів, що вирощуються у відкритому грунті, існують певні правила поливу, які трохи відрізняються від законів зволоження тепличних рослин. Їх необхідно враховувати при догляді за…
  • Як зробити затишний гамак… Сучасні дачники окрім облаштування грядок, клумб з квітучими рослинами та теплиць на своїх ділянках обладнують зону відпочинку. Невід'ємним атрибутом простору для релаксації на свіжому повітрі…
  • Обліпиха – посадка навесні… Незважаючи на велику декоративність і цілющі властивості (це не просто рослина, а буквально криниця вітамінів), обліпиха на ділянках дачників зустрічається досить рідко. Причина такого парадоксального…
Сад

Живці для щеплення плодових дерев: коли і як заготовляти щепи, де зрізати?

Живці для щеплення плодових дерев
Поділитися записом:

Безумовно, ви чудово розумієте, що щеплення зможе добре прижитися, якщо підібрати хороший вихідний матеріал, інакше кажучи, своєчасно та правильно заготовити якісні живці (щепи).

Далі поговоримо про всі нюанси, які допоможуть вам заготовити живці для весняного щеплення. Прочитавши даний матеріал, ви дізнаєтеся, коли можна і потрібно нарізати живці, як правильно це робити, звідки і які живці краще брати (яку довжину і товщину, вік), щоб щеплення пройшло найбільш успішно.

Щеплення – це живець або нирка для щеплення.

Підщепа – це дерево, на яке ви збираєтеся щепити черешок або нирку (щеплення).

Коли заготовляти живці?

Живці можна заготовляти як восени, так і навесні, тобто. коли у дерева період спокою (після закінчення листопада і до набухання нирок = до початку руху соку в пагонах).

Щодо певних термінів, то, наприклад, оптимальні терміни осінньої заготівлі живців – це друга половина листопада – грудень. Інакше кажучи, вам потрібно встигнути до сильних морозів (нижче – 10 градусів). Але й поспішати не слід. Нехай ударять середні морози (-5.. -10 градусів), які загартують ваші майбутні живці (їхню деревину) і тоді вони краще зберігатимуться до весняного щеплення.

Головна перевага заготівлі живців восени полягає в тому, що однорічні прирости, які ви вибрали для живцювання, точно не пошкодяться і не підмерзнуть взимку. Таким чином ви себе убезпечите від ризику, що навесні можна залишитися без матеріалу для щеплення.

Якщо ви забули заготувати живці восени-на початку зими або принципово не хочете займатися їх зимовим зберіганням, то це можна і потрібно зробити в кінці зими-навесні.

До речі! Більшість садівників воліє заготовляти живці саме навесні.

Думка: «Навесні зрізав і одразу прищепив, і жодних проблем!».

Оптимальні терміни весняної заготівлі живців – це кінець лютого – березень місяць. Інакше кажучи, вам потрібно встигнути заготовити живці до набухання нирок (до початку руху соку).

Порада! Заготівлю живців дуже зручно поєднувати з весняним обрізанням.

Нагадуємо! У кісточкових культур (слива, абрикос, персик, вишня, черешня) рух соку починається раніше, ніж у насіннячкових культур (яблунь, груш).

Живці для щеплення плодових дерев: коли і як заготовляти

Необхідність зберігання живців залежить від способу щеплення:

  1. Якщо ви збираєтеся щепити «копулюванням» (простим або покращеним) або «в розщеп», інакше кажучи, способом, який не вимагає руху соку в пагонах, то живці потрібно заготовляти ранньою весною (в березні) і відразу прищеплювати, тобто не зберігати.
  2. Якщо ж ви хочете щепити «за кору», то щеплення має робитися вже під час руху соку (друга половина квітня-травень місяць). Також для щеплення вам все одно потрібно використовувати живці зі сплячими бруньками, тобто заготовлені восени або навесні, коли дерево ще знаходилося в періоді спокою, а значить, вам потрібно буде їх зберігати.

Протиріччя

Є думка, що у холодних регіонах заготовляти живці треба лише навесні. В іншому випадку ви можете занапастити гілку, з якої зрізали живець, так як через це пошкодження вона може сильно підмерзнути взимку.

Якщо для яблуні це не характерно (підмерзання обрізаних гілок), то навіть груша може підмерзнути, що говорити про кісточкові культури (абрикос, персик, черешню, сливу).

До речі, є протилежна думка, що навесні заготовляють тільки живці яблуні та груші (насіння культур), так як однорічні пагони кісточкових культур (черешня, абрикос, персик, слива) можуть просто самі по собі підмерзнути взимку, тому для підстрахування їх краще нарізати наприкінці осені-початку зими.

Як правильно заготовляти живці?

Зверніть увагу! Принципи заготівлі живців в осінній та весняний періоди – однакові.

  • Живець заготовляють, зрізаючи однорічні пагони, що добре визріли (прирости поточного року).
  • Якщо однорічні прирости вийшли слабкі (короткі і тонкі), то як виняток, для щеплення можна використовувати дворічні живці. Дворічна деревина темніша, однорічна — світла.
Живці для щеплення плодових дерев: коли і як заготовляти

З яких дерев заготовляти живці?

Живці заготовляються зі здорових і вже почавших плодоносити дерев, які так би мовити, наочно показали і довели свою спроможність, підтвердивши високу врожайність.

Оптимальний вік такого дерева-донора не старше 10 років.

Якщо у вас є дуже старе дерево, яке вже не дає нових приростів, але вам хочеться зберегти уподобаний сорт, то за рік до щеплення вам потрібно провести його омолоджуючу обрізку, щоб спровокувати зростання молодих пагонів, які ви і візьмете як живці.

Як правильно зрізати живець?

  • По-перше, ви повинні вміти правильно користуватися сікатором. Упор повинен бути у бік частини, що видаляється, для виключення пошкодження кори від здавлювання при зрізі.
  • Сам зріз проводять на річному кільці між приростом минулого та нинішнього року.

Є думка, що живець треба зрізати з захопленням дворічної деревини (на 1-3 см.), тому що так він краще зберігатиметься.

Але більшість садівників вважає, що зрізати потрібно лише однорічний приріст, залишивши 1-2 бруньки, щоб наступного року з цих бруньок виросли нові пагони, які продовжать зростання гілки у довжину.

З якої частини дерева брати живець?

Дуже важливо, звідки ви берете живець:

  • Вважається, що середні та нижні гілки як живці використовувати не варто. Адже в них вже йде програма плодоношення, тобто слабкий приріст (особливо у нижніх) та розмаїття «плодушок» (плодові утворення = плодові нирки).
  • А найкращі живці знаходяться зверху крони! Саме у верхніх пагонах йде програма зростання дерева. Відповідно, нирки для щеплення та отримання потужних дерев знаходяться саме там.

Верхні пагони мають більший діаметр (1-2 см.), тому їх складніше щепити, але це справа практики.
На жаль, у верхній частині дерева пагони часто підмерзають (якщо заготовляти навесні) або не визрівають (якщо восени).
Тому найчастіше живці беруть з середнього ярусу крони.

  • Причому живці потрібно нарізати з освітленого і теплого боку, тобто з південного, південно-західного та південно-східного, але ніяк не з північного. Відповідно, вам потрібні однорічні пагони саме з зовнішньої частини крони, ніяк не з внутрішньої. У живцях, розташованих з південного боку, накопичується більше живлення, а отже, вони краще зберігаються та приживаються.
  • Перш ніж зрізати живець, не забудьте уважно оглянути дерево на предмет морозобоїн та пошкоджень від сонячних опіків. Їх не повинно бути на всьому дерева від самого кореня до обраної гілки. Якщо пошкодження є, а на гілці, що поруч росте, цих пошкоджень немає, то зрізати потрібно саме цю гілку.
Живці для щеплення плодових дерев: коли і як заготовляти

Яку частину живця краще використовувати для щеплення?

Вважається, що для щеплення краще взяти нижню частину черешка. Справа в тому, що саме нижня частина черешка дає потужні прирости та швидке плодоношення, так як у цій частині закладено програму відновлення (клонування) дерева у разі аномальної зими (вимерзання).

  1. Середина не зовсім підходить, оскільки в ній закладено програму плодоношення (рости буде повільно).
  2. Верхівка буде не така хороша, тому що в ній закладена програма вічного зростання (врожаю доведеться чекати дуже довго).

Проте! У першу чергу ви повинні звертати увагу на наявність вегетативних (дають прирости) і вегетативно-генеративних бруньок (мають зачатки і квітки та пагоні), які, наприклад, у кісточкових завжди є у верхній частині пагони, а ось у середині та нижній частині – аж ніяк .

Як має виглядати гарний живець?

Якісні характеристики та фізичні параметри черешка:

  1. Щеплювальний матеріал повинен бути свіжим, гладким, еластичним і без ушкоджень. Деревина на зрізі черешка має бути максимально світлого (зеленого) відтінку. Якщо відтінок світло-коричневий або ще темніший, то це явна ознака підмерзання. Такий живець для щеплення використовувати не варто.
  2. Діаметр щепи – близько 5-10 мм/, в ідеалі – 6-8 мм/ (товщиною з олівець).
  3. Початкова довжина пагонів, які можна використовувати для заготівлі живців, для насіннєвих культур (яблуні, груші) – це не менше 30-40 см., а для кісточкових (слива, абрикос, персик, черешня) – 40-60 см.
  4. Живці повинні мати саме вегетативні (ростові) або вегетативно-генеративні нирки. Якщо на підщепі будуть одні плодові (генеративні) нирки, то користі з такого черешка не буде.

Чи можна використовувати вовчки для заготівлі живців?

Якщо немає інших хороших та якісних приростів, то, звісно, ​​можна. Але для щеплення слід заготовляти тільки ті дзиги, які виросли ближче до периферії крони. Ті, що виросли в центрі (всередині) крони, для щеплення не годяться. Нічого хорошого з них не зросте!

Як зберегти живці до весняного щеплення?

Отже, ваше головне завдання – це зробити так, щоб живці залишилися в стані спокою (не проросли), при цьому не підсушилися, а також не запліснілі або вимокли в надмірно вологому середовищі.

Якщо коротко, то найкращий спосіб зберігання живців – це загорнути їх у вологий матеріал (ганчірку), а ще краще використовувати мох чи тирсу і покласти в перфорований поліетиленовий пакет.

Звичайно, можна зберігати живці і у вологому піску, але так можна робити тільки з живцями насіннєвих культур.

До речі! Якщо ви зрізали живці навесні і буквально наступного або через день збираєтеся щепити, то можна просто встромити живці в картоплю.

Де зберігати?

У підвалі, льоху або в холодильнику, загалом, де температура тримається в межах 0..+3 градусів (+4 градуси — це вже гранична температура).

Порада! Хоча б раз на місяць слід діставати та оглядати живці на предмет їхнього доброго стану.

Щеплення – це справа наживна. Умілий прищепник зможе успішно прищепити навіть черешок з нирками, що вже розпустився, але початківці повинні все робити за правилами, щоб навчитися. А вже в майбутньому, коли ви наб’єте руку, зможете проводити свої експерименти.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.Обов'язкові поля позначені *